Aradul în CARANTINĂ?! Virusul pestei porcine africane se răspândește cu repeziciune. Reacție palidă a autorităților, cereri de demisie

Aradul în CARANTINĂ?! Virusul pestei porcine africane se răspândește cu repeziciune. Reacție palidă a autorităților, cereri de demisie

Pesta porcină africană pare să fie „combătută” mai abitir de politicieni decât de cei care ar trebui să lupte împotriva ei.

Scăpată de sub control și răspândindu-se rapid în mai multe zone din județ, boala afectează tot mai multe animale, spre disperarea oamenilor care au câte un porc – doi în bătătură dar și a marilor crescători.

Tonul l-a dat deputatul Eusebiu Pistru, care a atras încă de luna trecută atenția că lucrurile nu sunt în regulă. Cei care ar fi trebui să ia măsuri se pare însă că nu l-au luat în serios. Efectele se văd acum, când boala cucerește localitate după localitate.

Zilele trecute, deputatul a reluat subiectul și a cerut demiterea conducerii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad. „În mai puțin de două săptămâni, șase focare de pestă porcină au fost confirmate pe raza județului Arad. Ieri (n.r. – miercuri, 7 august) a fost depistat virusul și în comuna Zărand, satul Cintei. Peste 40 de porci domestici au fost sacrificați din gospodăriile oamenilor din localitățile Sâmpetru German, Zădăreni, Felnac și Cintei. Dacă pentru cei de la DSV aceste cifre poate nu sunt foarte mari, îi rog să se gândească la faptul că pentru cei afectați animale sacrificate reprezintă o importantă sursa de mâncare, este o investiție de un an de zile care se pierde în câteva minute. De ce? Pentru că cei puși să gestioneze situația fie sunt incompetenți, fie sunt nepăsători, ambele situații fiind la fel de periculoase. Altfel nu îmi explic atitudinea lor, dat fiind că se cunoaște sursa infestării: Porcii mistreți de pe fondul de vânătoare Ceala”, a spus, încă de joi, deputatul Eusebiu Pistru.

„Mi se pare că toată concentrarea de forțe stă în uciderea porcilor din cotețele oamenilor și nu la eliminarea sursei de îmbolnăvire”

Pistru continuă: „Conform Planului de măsuri aprobat în 31 iulie 2019, semnat de către directorul DSV Arad, dr. Viorel Agud și Șef serviciu dr. Bogdan Putin, DSV trebuie să indice amplasamentul gropilor de incinerare (A pct. 4). Până în acest moment nu au fost indicate aceste locuri, iar vânătorii susțin că nu pot demara vânătoare pentru că nu au soluții legale pentru neutralizarea leșurile infectate cu virusul pestei porcine africane. Iar mistreții continuă să răspândească virusul. Mai mult decât atât, nu s-au montat dezinfectoare rutiere la intrarea în pădurea Ceala, unde s-a descoperit prima dată virusul. Virusul se transimte foarte ușor, ceea ce înseamnă încă o scăpare foarte gravă din partea DSV Arad. Mi se pare că toată concentrarea de forțe stă în uciderea porcilor din cotețele oamenilor și nu la eliminarea sursei de îmbolnăvire”.

Rezultatul, spune deputatul arădean, este că în mai puțin de două săptămâni virusul s-a întins pe o distanța foarte mare de la primul focar și, cu siguranță, zona afectată va fi tot mai mare. Iar realitatea dovedește că a avut dreptate, între timp virusul fiind descoperit și la Pecica. „Cred că în această situație, în care este limpede că nu s-au luat măsurile necesare și se lucrează în continuare haotic, se tergiversează în rezolvarea problemei, se impune demisia conducerii DSV Arad”, a conchis Eusebiu Pistru.

Falcă: Prefectul apără interesele vânătorilor

Aflat între două lumi, europarlamentarul Gheorghe Falcă a profitat de răspândirea pestei pentru a o ataca pe Florentina Horgea, prefect al județului Arad.

„Prefectul Aradului este complet dezinteresat de pericolul pestei porcine africane care afectează județul nostru. Doamna Horgea este mult mai preocupată să apere interesele vânătorilor decât să ia măsuri concrete pentru a apăra arădenii și sănătatea lor. Este evident faptul că cei care nu trăiesc din munca pământului, din creșterea animalelor nu au cum să înțelegă, din fotolliie comode de pe care conduc drama și suferința fermierilor arădeni în situația cu care se confruntă, aceștia fiind nevoiți să-și vadă munca de aproape un an cum se pierde din simpla nepăsare a prefectului Florentina Horgea. Fiind îngrijorat de modul alarmant în care pesta face ravagii în comunitățiile arădene am luat legătura cu primarii din zonele afectate, cu crescătorii de animale și am decis că nu putem aștepta ca Prefectura să decidă luarea măsurilor necesare. Prefectul a convocat degeaba Centrul Local de Combatere a Bolilor, fiindcă nu s-au luat măsuri efeciente și rapide de stopare a răspândirii virusului. Îi solicit doamnei prefect Horgea să își amintească faptul că datoria sa este față de arădeni și să folosească toate pârghiile pe care le deține pentru a soluționa această problemă presantă a județului nostru. Doar cei care respectă proprietatea individuală, munca cinstită și efortul depus zi de zi înțeleg că acum este nevoie de implicarea masivă a tuturor forurilor decidente pentru a stopa răspândirea acestui virus care tinde să se extindă în tot județul dacă nu se vor lua măsuri urgente”, susține europarlamentarul Gheorghe Falcă.

Horgea, despre Falcă: „Nici cel mai mic contact cu realitatea”

Prefectul Florentina Horgea a reacționat la declarațiile lui Gheorghe Falcă.

„Ieșirile la rampă ale fostului primar al Aradului nu mă mai pot surprinde cu nimic. Au rămas încătușate în aceeași sferă sterilă a vorbelor aruncate gratuit în spațiul public, din gama «formei fără fond», în speranța că mai există vreun public care să-l aplaude. Ei bine, acel public nu există, iar dacă Gheorghe Falcă, acum europarlamentar, își imaginează că mai poate subestima inteligența arădenilor în continuare, azvârlindu-le în față, pe marginea subiectului pestei porcine, informații elucubrante gen: «am luat legătura cu primarii din zonele afectate, cu crescătorii de animale», când este absurd până și să fi avut timpul necesar pentru a o face, se înșală amarnic. Fapt este că subiectul pestei porcine ne preocupă, au fost izolate toate focarele de infecție, activitatea noastră este susținută și continuă pe acest subiect, iar ieșirea la rampă, în necunoaștere de cauză, a fostului primar Gheorghe Falcă, nu face decât să-i sublinieze, o dată în plus, lipsa de informare, care însă nu-l împiedică să-și adune sufragii ori de câte ori prinde un capăt de știre. Îl asigur atât pe el, cât și pe cetățeni, că s-au luat măsuri temeinice, situația este sub control, iar singurul «fotoliu comod» despre care se poate vorbi, în legătură cu izbucnirea de început de weekend a lui Gheorghe Falcă, este cel în care stă în momentul de față și din care vituperează fără să aibă nici cel mai mic contact cu realitatea existentă din teren”, a declarat Florentina Horgea.

Între timp, în pofida măsurilor luate, boala continuă să se răspândească, semn că acestea ori nu sunt suficiente ori nu sunt suficient de bune.

Foto: Arhiva (rol ilustrativ)

  1. Autoritățile competente preferă uciderea animalelor domestice decât a mistreților

    Raspunde
  2. s-au trezit vorbind toti in timp ce pesta face ravagii. vai de ea natiune

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.