După ce naziştii au pierdut Al Doilea Război Mondial, armatele aliate au aruncat cantităţi uriaşe de arme chimice direct în Marea Baltică. Acestea amenință acum mediul marin şi sănătatea oamenilor, prin scurgerea unor substanțe nocive în apă.
Nu se cunoaşte cu exactitate cantitatea de arme chimice lăsată pe fundul mării, însă ea e cuprinsă între 13.000 şi 300.000 de tone, potrivit publicației Gizmodo. Specialiştii nu cunosc nici locul în care URSS-ul a scăpat de cantitatea uriaşă de arme chimice periculoase, întrucât sovieticii nu au respectat un anumit plan, ci le-au răspândit în mai multe zone.
Foarte multe bombe ale germanilor au fost aruncate de soldaţii americani şi britanici în Canalul Mânecii şi în apropiere de zona de coastă a Danemarcei şi Suediei. Sovieticii au executat operaţiuni similare în Marea Baltică, însă aceasta prezintă dezavantajul că nu are o adâncime prea mare, iar zonele de coastă sunt dens populate.
Ei au lăsat acolo iperita, un agent chimic ce poate afecta grav pielea şi plămânii. Nu se ştie ce se va întâmpla cu substanţa în timp, însă ea a rămas la fel de toxică, deşi temperatura scăzută i-a conferit o stare solidă şi lipicioasă.
Oamenii de ştiinţă au găsit în unele regiuni peşti care suferă de boli şi anomalii genetice. Substanţele au fost descoperite chiar şi aproape de zona de coastă a Poloniei, departe de locul în care se crede că a avut loc operaţiunea. Pescarii prind adesea în plasele lor recipiente cu acest agent chimic, fiind spitalizaţi ulterior din cauza efectului toxic la care sunt expuşi.
Foto: liberatorio.altervista.org
Lasă un comentariu