Artiștii vizuali în pandemie. Florian Liber: „Ideea de a fi singuri, împreună” (…) nu a fost niciodată atât de reală ca acum

Artiștii vizuali în pandemie. Florian Liber: „Ideea de a fi singuri, împreună” (…) nu a fost niciodată atât de reală ca acum

Pandemia de coronavirus, e clar, ne-a dat tuturor viețile peste cap. Nu există domeniu care să nu fi fost afectat.

Despre cum reacționează artiștii vizuali în pandemie ne-a povestit Florian Liber, membru al Academiei Regale de Artă din Canada.

Apreciatul artist arădean stabilit la Montreal a acceptat să rezume, pentru NewsAr.ro, ce se întâmplă într-un domeniu oarecum ignorat de mass-media în contextul crizei globale provocate de SARS-CoV-2.

„Impactul este enorm, iar amploarea consecințelor este încă dificil de măsurat. Este sigur că piața artei va fi afectată de o economie slăbită. Situația actuală din jurul pandemiei COVID-19 se schimbă foarte rapid. Sunt pe deplin conștient de faptul că artiștii sunt deosebit de afectați de încetarea bruscă a activităților din sector. Artiștii și promotorii culturali, la rândul lor, văd contractele tăiate unul după altul. Multe evenimente artistice au fost anulate, local si internațional”, spune Florian Liber, adăugând: „Trebuie să dezvoltăm o aplicație de realitate augmentată pentru a vizualiza lucrările de acasă: https://www.youtube.com/watch?v=PgGv1h6x0Jg”.

Potrivit acestuia, „ca reacție la criză, multe organisme culturale își promovează resursele online”. „«Ideea de a fi singuri, împreună»” ca și condiție definitorie a vieții noastre contemporane nu a fost niciodată atât de reală ca acum. Este încurajator să ne vedem comunitatea lipindu-se, să rămânem conectați, să fim creativi și să ne adaptăm remarcabil într-o schimbare digitală care este puțin «forțată». Eu consider să închiderea ca o formă de rezidență artistică, ne permite să dăm frâu liber creativității noastre, ca un câștig mertitat pe deplin valorizănd munca artiștilor publicului larg. Cred că acest demers va schimba percepția oamenilor și îi va face să vadă importanța artei în viața noastră de zi cu zi”, a menționat artistul vizual Florian Liber, despre care ziarul nostru a mai scris și aici.

Citește și:

Un artist arădean de renume internaţional expune la cel mai longeviv şi mare târg de artă anual din New York

  1. Realitate Augumentată: artiștii pot conduce vizitatorii într-o călătorie în timp și pot explica ce se află în spatele procesului de creație, pot prezenta o operă de artă intr-un mod vizual dinamic și inedit. Această lume nouă poate fi deblocată de orice smartphone sau tabletă și oferă o experiență bogată, emoțională.
    Nota: Aplicatiile „augmented reality” pentru smartphone si tablete sunt acum gratuite. De exemplu, o persoana de 12 ani poate sa o incarce si sa o faca functionala automat in decurs de 3 minute (conform celor care le promoveaza pe iOS si Android).

    Raspunde
  2. piata de arta functioneaza inca, cat de cat. sa vedem ce va urma….

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.