Așa arată Aradul anului 2018: Ne înghit GUNOAIELE! Pachetele goale de țigări sunt vestitorii primăverii

Așa arată Aradul anului 2018: Ne înghit GUNOAIELE! Pachetele goale de țigări sunt vestitorii primăverii

Dacă ești un cetățean cât de cât preocupat de mediul înconjurător și ai un minim de educație, nu ai cum să nu te enervezi când mergi pe străzile orașului nostru, candidat la Capitală Culturală Europeană și la Capitală Verde a Europei.

Este binecunoscută situația din unele zone ale municipiului, precum Alfa, unde porcii se plimbă lejer pe stradă, a molozului și a gunoaielor aruncate pe marginea unor drumuri, canapele vechi lăsate lângă bloc în loc să fie duse lângă pubele, să nu mai vorbim de „invazia” de brazi de Crăciun lăsați peste tot etc.

Și în cartierul Vlaicu lucrurile stau rău de tot. Nici măcar nu trebuie să mergi printre blocuri, ajunge o scurtă plimbare pe principală, pe Calea Aurel Vlaicu, să te iei de cap și să te întrebi cum se poate ca în anul 2018 să fim atât de necivilizați.

Anul trecut a fost un scandal interminabil privind problema lipsei unei firme de salubrizare din pricina întârzierii cauzată de procedura licitației, care nu s-a făcut la timp, deși se știa clar că urmează să expire contractul încheiat cu firma precedentă. Atunci, Aradul a fost efectiv plin de deșeuri, inclusiv cadavre de animale precum păsări sau pisici se găseau pe străzi. Echipe de voluntari s-au ocupat de curățenie, atât cât au putut, pentru ca să nu riscăm să ne și îmbolnăvim, pubelele arhipline devenind focare de infecție.

Iată că la aproape un an de când avem o firmă de salubrizare nouă, SC RER Ecologic Oradea, lucrurile nu sunt deloc „roz”. Desigur că vina nu este doar a lor, dar cu toate acestea orașul ar trebui să arate altfel.

Revenind la cartierul Aurel Vlaicu, ne este imposibil de înțeles cum pot cetățenii care fumează în fața blocului să arunce cu nonșalanță chiștoacele de țigară, iar apoi și pachetele goale (!!!) în grădină lângă ghioceii care numai ce au răsărit. Nu avem nici o urmă de respect față de natură și de aerul pe care îl respirăm. Inclusiv în locuri „cool”, precum Atrium Mall, lângă pubelele de plastic din apropiere de trecerea de pietoni sunt aruncate sticle de plastic și ambalaje. Chiar atât de greu este să le aruncăm ÎN coșul de gunoi?

În zona unui supermarket vis-a-vis de Cimitirul Eternitatea situația este de-a dreptul groaznică. Există un șanț între parcare și trotuarul realizat recent (care sperăm că va fi acoperit), care este plin de resturi de tot felul de la un capăt la altul. Cine e de vină? Lipsa de educație? Firma care se ocupă de salubrizare? Toată lumea? Răspunsul e undeva la mijloc.

Aici se găsesc de toate, de la resturi menajere aruncate, din nou, LÂNGĂ containerele mari și nu înăuntru, până la cauciucuri de mașină uzate, aruncate pe iarbă.

Din păcate avem degeaba pretenții de oraș european, când încă nu avem nici măcar cei șapte ani de acasă și nu suntem în stare să facem un minim de efort și să aruncăm deșeurile în locurile special amenajate. Am ajuns să ne bazăm și să ne implicăm alături de voluntarii care organizează evenimente de ecologizare și o fac gratis, fără nici un interes ascuns, financiar sau politic, și care merită tot respectul nostru. Vezi: https://newsar.ro/galerie-foto-ce-au-gasit-voluntarii-printre-cele-doua-tone-de-gunoaie-adunate-de-pe-malul-muresului/

Este trist, foarte trist, nu putem decât spera că într-o zi, poate sub amenințarea unor amenzi usturătoare precum se practică în alte țări, nu se vor mai arunca sticlele de Cola în mijlocul drumului.

Fotografiile au fost făcute în weekendul ce tocmai s-a încheiat.

 

  1. Il critic si eu pe Falca de fiecare data cand il vad vinovat de neregulile din oras,insa ,cu regret,trebuie sa admitem ca degeaba faci curatenie daca nu se intretine.Aceeasi regula functioneaza acasa si in societate.Daca indivizi care arunca tot ce au in mana pe unde apuca,atunci degeaba se face curatenie. Politistii locali ar trebui sa aiba in sarcina de serviciu urmarirea si amendarea indivizilor certati cu normele de civilizatie si poate dupa aceea am avea o alta fata a orasului si nu numai.

    Raspunde
  2. Oare Aradul mai are poliție locală,gardă de mediu,primărie? Oare în această țară în care trăim se mai respectă legea?De ce nu sunt opriți ,,traficanții,, de gunoaie de toate felurile? De ce nu se recurge la amenzi drastice aplicate tuturor celor care batjocoresc mediul înconjurător? Mă întreb și eu așa,ca un cetățean al urbei, iubitor de lege,ordine și un mediu curat în care să trăiesc.Cer oare prea mult?

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.