Aslău cere Prefecturii să tranșeze problema pasajelor atacând proiectul „ilegal” al Primăriei

Aslău cere Prefecturii să tranșeze problema pasajelor atacând proiectul „ilegal” al Primăriei

Prim-vicepreședintele Partidului Conservator solicită instituției prefectului să se autosesizeze și să atace proiectul de hotărâre privind afișarea unor panouri informative în zona pasajelor de pe centură aprobat ieri, în ședința extraordinară a CLM. Liderul conservator atrage atenția asupra lipsei de temei legal a deciziei municipalității.
Leontin Aslău susține că demersul Primăriei nu beneficiază de suport juridic și, mai mult decât atât, nu reprezintă calea corectă pe care municipalitatea trebuia să o aleagă pentru continuarea lucrărilor la pasaje. Citând din documentul aprobat, ieri, în CLM, prim-vicepreședintele conservatorilor arădeni enumeră o serie de legi la care municipalitatea face referire, însă care nu au nimic de-a face cu demersul Primăriei de a monta panouri informative referitoare la vinovații pentru sistarea lucrărilor de la cele două pasaje. Spre exemplu, în proiectul de hotărâre se invocă prevederile OUG. numărul195/2002, care se referă la circulația pe drumurile publice și la norme de circulație(lucruri care nu au nicio legătură cu tema proiectului). Mai departe, proiectul face referire la ordonanța numărul 43, privind regimul juridic al drumurilor publice, precum și administrarea și coordonarea acestora. Despre acest normativ pomenit în proiect, Aslău crede că a fost invocat pentru că „Gheorghe Falcă a rămas în amintiri cu dobândirea și folosirea de terenuri, având în vedere că și familiei sale îi place acest domeniu”. În fine, legi ca aceea a liberului acces la informații de interes public, fără vreo legătură cu subiectul proiectului de hotărâre, sunt pe rând invocate în documentul aprobat ieri de Consiliul Local.

Soluția problemei e dialogul
Liderul PC admite că sistarea lucrărilor la pasaje reprezintă o problemă a întregii comunități, însă consideră că rezolvarea situației nu stă în proiecte de hotărâri neîntemeiate din punct de vedere juridic, ci în dialogul municipalității cu toți cei implicați. „Consider că problema pasajelor reprezintă un aspect care trebuie să atragă atenția la București și la Guvern, iar arădenii trebuie să fie uniți pentru rezolvarea acestei situații care creează probleme. Nu am observat în mandatele PDL ca Gheorghe Falcă să fi fost vreodată la fel de vehement, nici chiar atunci când pensiile și salariile au fost tăiate. Din punct de vedere juridic, proiectul de hotărâre adoptat ieri, în CLM, nu are susținere”.

Falcă și Bognar au abordat greșit problema pasajelor
De vină pentru abordarea greșită a problemei este, în opinia lui Aslău, însuși primarul Gheorghe Falcă, inițiatorul proiectului în cauză. Potrivit afirmațiilor liderului conservator, o mare parte de vină în adoptarea proiectului de hotărâre o poartă și viceprimarul Levente Bognar, care și-a manifestat, în plenul ședinței CLM de ieri, disponibilitatea în privința demarării campaniei de informare din zona celor două pasaje. „Maniera în care Gheorghe Falcă abordează problema pasajelor este greșită. Așa cum s-a obișnuit, primarul încearcă din nou să își asume beneficii fără a apela la calea dialogului, deși este calea care dă întotdeauna rezultate. În loc de această formă d manifestare, primarul ar fi trebuit să invite reprezentanții Ministerului Transporturilor și pe cei ai CNADNR la Arad și chiar să organizeze o dezbatere publică pe această temă, unde să fie invitați și cetățenii Aradului. Poate în acest fel am fi aflat lucruri noi, probabil că Guvernul sau CNADNR au motive întemeiate să nu dispună continuarea lucrărilor. Sunt nedumerit, totodată, de reacția de ieri a viceprimarului Levente Bognar, care s-a aflat în toate guvernele din ultimii ani, însă până acum nu a spus nimic. Demersul Primăriei ar fi fost unul facil, prin intermediul purtătorului de cuvânt al instituției, în nici un caz așa cum s-a obișnuit Gheorghe Falcă, prin proiecte de hotărâre pe care le supune «mașinii de vot» a CLM, pentru ca apoi să se poată acoperi în fața legii, dând vina pe consiliu (…) Având în vedere că proiectul de hotărâre aprobat ieri de CLM nu este întemeiat din punct de vedere juridic, consider că Prefectura ar trebui să se autosesizeze și să atace acest proiect”, concluzionează Aslău.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.