Au trecut 30 de ani de când arădenii au ieșit la protest împotriva regimului Ceaușescu (VIDEO)

Au trecut 30 de ani de când arădenii au ieșit la protest împotriva regimului Ceaușescu (VIDEO)

Se împlinesc, astăzi, 30 de ani de când muncitorii de la Orologerie, apoi cei de la UTA, Vagoane și CPL au ieșit pe străzile Aradului, dând tonul mitingului de protest din 21 decembrie împotriva comunismului și a dictaturii ceaușiste.

Aradul devenea, astfel, cel de al treilea oraș din România, după Timișoara și Lugoj, în care populația s-a ridicat împotriva regimului.

Ziua de 21 decembrie 1989 a fost marcată de un miting impresionant la Arad, la care au participat zeci de mii de persoane. Au fost și momente critice, în timpul nopții, când în piața din fața Primăriei mai rămăseseră doar vreo sută de revoluționari iar armata era pe poziții. Cumva, s-a reușit, totuși, să se evite vărsarea de sânge.

A doua zi, 22 decembrie 1989, Ceaușescu a fugit iar țara a căzut pradă unui haos în urma căruia au murit peste 1000 de oameni (19 la Arad) iar peste 3000 au fost răniți.

Puterea a fost preluată de oameni din eșalonul al doilea al Partidului Comunist, reuniți în Frontul Salvării Naționale (FSN) — structură din care își trag rădăcinile aproape toate partidele care activează în prezent în România.

https://www.youtube.com/watch?v=r7VfQXbdw6Y

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.