UPDATE! ATENTATUL cu BOMBĂ de la Arad, lovitură pentru MAFIA ŢIGĂRILOR. Percheziţii, inclusiv la FIRME DE TRANSPORT! (FOTO + VIDEO)

UPDATE! ATENTATUL cu BOMBĂ de la Arad, lovitură pentru MAFIA ŢIGĂRILOR. Percheziţii, inclusiv la FIRME DE TRANSPORT! (FOTO + VIDEO)

Atentatul cu bombă de la Arad în care şi-a pierdut viaţa omul de afaceri Ioan Crişan şi punerea asasinatului pe seama traficului de ţigarete a creat o presiune suplimentară pentru autorităţi în ceea ce priveşte stârpirea mafiei arădene a ţigărilor.

În acest registru se înscrie şi acţiunea de astăzi, de la Arad, a oamenilor legii, coordonată de Inspectoratul General al Poliţiei Române şi DIICOT.

Potrivit primelor informaţii, au avut loc mai multe percheziţii, inclusiv la firmele unor cunoscuţi transportatori din județul Arad.

UPDATE: Trafic de zeci de milioane de lire sterline!

„La data de 13.07.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și Direcției de Investigare a Criminalității Economice efectuează un număr de 157 de percheziții domiciliare, pe raza municipiului Arad și a altor 8 județe, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă și spălare de bani.


În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2017, pe raza municipiului Arad a fost constituit un grup infracțional organizat, format din aproximativ 100 de persoane, cu componentă transfrontalieră, care, profitând de diferența semnificativă a prețului de piață a țigaretelor provenite din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia, față de prețul celor din spațiul Uniunii Europene, a achiziționat cantități importante de țigarete pe care le-au introdus în ţară, prin sustragere de la controlul vamal și comercializarea lor în România și alte țări din vest-europene, aducând astfel prejudicii bugetului consolidat al statului și obținând sume impresionante de bani.


Țigările achiziţionate din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia erau încărcate în autotrenuri aparţinând unor societăţi de transport controlate de segmentul extern al grupării – cetăţeni sârbi, ucraineni, moldoveni, fiind disimulate în alte categorii de mărfuri (panouri de lemn, paste făinoase, etc.) sau în autotrenuri declarate goale la intrarea în România. După introducerea acestora în ţară, erau transportate către depozite intermediare (identificate de liderii grupării), unde erau descărcate de către membrii grupării.


O parte din marfă se comercializa pe teritoriul României, iar o altă parte, era disimulată în alte categorii de mărfuri (în principal piese şi subansamble auto) și, ulterior, era transportată şi comercializată în Marea Britanie, Germania, Franța sau Italia, până în prezent, autoritățile engleze reușind să captureze țigarete pentru care valoarea totală a taxelor neachitate a fost calculată la aproximativ 10 milioane de lire sterline.


La sediul DIICOT – Structura Centrală și la sediul IPJ Arad, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 90 de persoane.


Documentarea activității infracționale a fost realizată în colaborare cu autoritățile judiciare din Marea Britanie(HMRC), din Ungaria(NTCA), din Franța și Germania, precum și cu sprijinul Direcției Generale a Vămilor – Direcția Supraveghere și Control Vamal și Direcția Regională a Vămilor Timișoara.


Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale, Biroul Operațiuni Speciale Cluj, Biroul Operațiuni Speciale Timișoara și Biroul Operațiuni Speciale Oradea.


De asemenea, la percheziții sunt angrenate efective ale Inspectoratului General de Aviație al MAI, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București, Ploiești, Pitești, Craiova, Brașov, Alba Iulia, Oradea, Cluj-Napoca și SCCO Gorj și Caraș-Severin.


Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”
, transmite Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Foto + video: Vasile Obşitoş

  1. Bina ca la fortuna sta politia si la 20-30 m sunt pe capul tau cu ”tigari…tigari” eu nu sunt fumator dar periodic trec pe acolo si tot timpul ma intreaba, cand ma opresc cu masina mai ca nu intra in masina sa le cumpar tigarile

    Raspunde
  2. toti se fac ca nu vad numai cand se intampla ceva se iau masuri

    Raspunde
  3. […] post UPDATE! ATENTATUL cu BOMBĂ de la Arad, lovitură pentru MAFIA ŢIGĂRILOR. Percheziţii, inclusiv l… appeared first on […]

    Raspunde
  4. […] UPDATE! ATENTATUL cu BOMBĂ de la Arad, lovitură pentru MAFIA ŢIGĂRILOR. Percheziţii, inclusiv l… […]

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.