Atenție, angajatori! A fost modificat Codul Muncii

Atenție, angajatori! A fost modificat Codul Muncii

ITM Arad atenționează că a fost modificat Codul Muncii.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Arad informează angajații și angajatorii, că în Monitorul Oficial nr.1076 din 10 noiembrie 2021, a fost publicată Legea nr. 269 pentru modificarea Legii dialogului social și a Codului Muncii.

Noua reglementare modifică termenul în care persoana implicată într-un conflict de muncă poate formula cerere de soluționare a acestuia.

Astfel, angajații sau foștii angajați nemulțumiți de măsura dispusă cu privire la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă, inclusiv angajamentele de plată a unor sume de bani, pot formula cerere la instanța de judecată competentă, în termen de 45 de zile calendaristice de la data la care au luat cunoștință de măsura dispusă.

Totodată angajații, au dreptul de a contesta deciziile de sancționare disciplinară pe care le apreciază ca fiind nefondate, în termen de 30 de zile de la comunicarea acestora iar în situațiile în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator, termenul pentru formularea cererilor este de 3 ani de la data la care s-a născut dreptul la acțiune.

De asemenea, pot fi formulate cereri, pe toată durata existenţei contractului, în cazul în care se solicită constatarea nulităţii unui contract individual sau colectiv de muncă iar în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia, termenul este de 6 luni de la data nașterii dreptului la acțiune.

Cererile se adresează instanţei competente în a cărei circumscripţie reclamantul îşi are domiciliul, fiind scutite de taxa judiciară de timbru şi de timbrul judiciar.

Foto: Arhivă, rol ilustrativ

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.