ATENȚIE de unde cumpărați PRĂJITURI! Tort cu ANTIGEL și alte CHIMICALE, în marile magazine și cofetării

ATENȚIE de unde cumpărați PRĂJITURI! Tort cu ANTIGEL și alte CHIMICALE, în marile magazine și cofetării

Asociația Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România, înfiinţată în anul 1990), organizaţie certificată de Guvernul României în anul 2005 ca fiind de utilitate publică, membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetarii, precum și compoziția mixurilor pentru prăjituri comercializate în structurile comerciale de tip hypermarket.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.

În urma acestuia, s-au descoperit lucruri îngrijorătoare, precum faptul că 9 din 10 cofetării vând prăjituri cu chimicale:

Felia de tort cu antigel!

Felia de tort cu glicerină!

Felia de tort cu margarină lichidă!

Felia de tort cu reziduri de aluminiu!

Felia de tort cu caragenan!

Felia de tort cu carmin!

Felia de tort cu albastru briliant!

„Dacă prepararea vizează rețete simple, îndelung repetate, păstrate «de la bunica», rezultatele chiar dau maximă satisfacție, pentru că mai întotdeauna corespund așteptărilor. Problemele apar atunci când gospodina se lasă tentată de «noutăți» apelând la ingrediente minune, capabile să aibă ca rezultat ceea ce nu se obține decât cu mare efort în varianta cunoscută. Așa au ajuns în cămările gospodinelor numeroase mixuri din care se pot prepara rapid toate componentele unui tort sau prăjituri cu totul speciale: foi, blaturi, creme, fondante etc. Dar aceste mixuri conțin, adesea explicit menționați pe etichetele ambalajelor, numeroși aditivi responsabili de: structură, aromă, culoare, stabilitate și celelate trăsături așteptate și chiar peste așteptări. În cazuri foarte rare sunt oferite indicații privind ponderile cantitative ale acestor componente, dar la o lectură atentă devine evidentă prevalența aditivilor și a substanțelor-suport («de umplutură») în raport cu ingredientele valoroase. De menționat că aceste mixuri minune nu sunt niciodată ieftine! În aceste condiții, considerentele economice ale variantei «tortului de casă» nu mai au susținere. Dacă adăugăm și grijile referitoare la lista lungă a aditivilor și la eventualele lor efecte (griji deplin întemeiate), tortul de casă nu mai pare atât de …dulce!”, declară prof. univ. dr. Ion Schileru, ASE București.

Vezi tot studiul pe www.apc.ro

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.