ATENŢIE! Podul Traian a început să CEDEZE! Municipalitatea: „Nu există nici un pericol” (GALERIE FOTO)

ATENŢIE! Podul Traian a început să CEDEZE! Municipalitatea: „Nu există nici un pericol” (GALERIE FOTO)

„Atenție! Cad Podurile în Arad!” Așa ar putea să sune un viitor afiș pe care îl vom vedea prin oraș. Claudiu Cristea, liderul Mișcării Arădene, trage un semnal de alarmă: unele elemente ale podului Traian au cedat.
Un alt pod, o altă problemă tehnică (minoră, poate), același constructor ca și în cazul pasajului rutier Micalaca, unde la începutul săptămânii rosturile de dilatație au fost înlocuite din pricina uzurii la doar șapte luni de la darea în folosință. Podul Traian, reabilitat de municipalitate în anul 2011, în cadrul proiectului „Reabilitare a Centrului Istoric Vechi al Municipiului Arad”, ar fi trebuit să reziste, fără probleme, 50 de ani. Cel puțin așa anunța, la vremea respectivă, constructorul.

„Paza bună trece primejdia rea”
La nici trei ani de la reabilitare, un anunț-șoc privind starea podului Traian vine din zona Mișcării Arădene, al cărei lider trage un semnal de alarmă. „Două elemente importante ale Podului Traian s-au deplasat una față de cealaltă. Suficient pentru a rupe niturile care le țineau împreună. Deși acel nod nu trebuie să fie unul rigid e clar că deplasarea este peste limitele admise întrucât niturile, epuizând cursa, s-au rupt. Fenomenul e prezent pe ambele părți ale malului drept. Am publicat poza, nu ca și critică, ci pentru a trage un semnal de alarmă. S-ar putea să nu fie ceva grav dar «paza bună trece primejdia rea»”, atenționează Claudiu Cristea.

Nici o problemă la inspecția lucrărilor
Reamintim că investiția necesară reabilitării podului Traian a fost realizată de municipalitate cu fonduri europene. Investiţia din cadrul proiectului „Reabilitare a Centrului Istoric Vechi al Municipiului Arad” a avut o valoare totală de 58,7 milioane de lei (circa 14 milioane de  euro), proiectul fiind susţinut în proporţie de 85% din fonduri europene. În cadrul proiectului „Reabilitare a Centrului Istoric Vechi al Municipiului Arad”, demarat pe data de 8 februarie 2010, au fost reabilitate un număr de 12 străzi, clădirea Preparandiei și podul Traian. În vara anului trecut, municipalitatea atribuia, prin licitație, un contract pentru inspecția lucrărilor executate la pod de firma Tehnodomus. SC Lile Service General Construction SRL a câștigat această licitație (încasând de la Primărie suma de 35.580 de lei) însă nu a descoperit, până acum, vreo neregulă pe podul Traian.

Autorităţile susţin că podul nu e în pericol
Reprezentanți ai Primăriei și experți în construcții s-au deplasat vineri la fața locului, pentru a evalua situația semnalată de Claudiu Cristea. Concluzia lor a fost aceea că siguranța traficului de pe podul Traian nu este pusă în pericol de lipsa respectivelor elemente. „Experții care s-au deplasat la fața locului au spus că nu există nici un pericol, structura de rezistență și stabilitatea podului nefiind puse în pericol. Lucrarea de reabilitare a podului beneficiază, din partea constructorului, de o perioadă de zece ani de garanție. Chiar dacă nu ar exista această garanție, se fac periodic verificări”, informează Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.