Au INTERZIS CRĂCIUNUL, considerându-l un „kitsch”

Au INTERZIS CRĂCIUNUL, considerându-l un „kitsch”

O universitate din nord-vestul Chinei a interzis Crăciunul, considerându-l o sărbătoare străină, nepotrivită cu tradițiile țării.

Northwest University, din orașul Xian a afișat bannere în campus pe care era scris: „Străduiți-vă să fiți fiice și fii remarcabili ai Chinei, opuneți-vă sărbătorilor occidentale kitsch” sau „Rezistați expansiunii culturii occidentale”. Totodată universitatea din China și-a obligat studenții să asiste la o proiecți de trei ore de filme de propagandă, despre care unii studenți au spus că include și un film despre Confucius, profesorii stând de pază pentru a-i opri pe cei care vor să plece.

„Nu putem face nimic, nu putem scăpa”, a declarat studentul.

Pe blogul unuia dintre comitetele Partidului Comunist din universitate au fost postate comentarii prin care studenților li se cere să „nu fie servili în fața străinilor” și să acorde mai multă atenție sărbătorilor din China, cum ar fi Festivalul Primăverii.

„În ultimii ani, tot mai mulți chinezi au început să acorde importanță festivalurilor occidentale. În opinia lor, Occidentul este mai dezvoltat decât China, iar ei cred că sărbătorile (occidentalilor) sunt mai elegante decât ale noastre și chiar că festivalurile occidentale sunt foarte la modă, iar festivalurile tradiționale ale Chinei sunt demodate”, era scris într-un text pe blog.

Crăciunul nu este o sărbătoare tradițională în China, țară oficial atee, dar a devenit tot mai popular, în special în zonele metropolitane, unde tinerii ies în oraș să sărbătorească, oferă cadouri și își decorează locuințele.

Foto: wikimedia.org

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.