Odata cu apariția mai multor mijloace de informare și diagnosticare cu ajutorul internetului mulți dintre noi nu mai cer parerea doctorilor ci preferă să-și admininstreze singuri medicamente sau combinații din ce în ce mai periculoase. Tot mai multe persoane recurg la automedicatie atunci cand apar probleme de sănătate. Însă acest lucru este extrem de periculos, putând fi chiar fatal. Aici vă prezentăm câteva din problemele comune și pericolele lor.
Analgezice pentru răceală și gripă
Administrarea analgezicelor, precum ibuprofenul, pentru a combate simptomele de răceală și gripă pot de fapt, să prelungească starea de rău, deoarece afecteaza unele procese de aparare ale organismului. „Ibuprofenul suprimă procesele inflamatorii și, odată cu acest lucru, este posibil să afecteze, pornind reacții importante ale organismului la infecția respectivă”, a spus Paul Little, profesor la Universitatea din Southampton care a realizat un studiu despre admininstrarea medicamentelor fără acordul medicului.
Loțiunile și cremele medicinale
Deși cremele și loțiunile au mai puține efecte secundare, în cazul în care au anumite ingrediente active pot duce la supradoză, dacă sunt aplicate în exces. O serie de decese au fost asociate cu aplicarea în exces a cremelor care conțin analgezice cu acțiune locală, cum ar fi metil-salicilatul (un medicament asemănător cu aspirina), mai ales în combinație cu alte tipuri de analgezice, precum pastilele și plasturii. Aceeași problemă apare și cu cremele pentru răni sau alergii care conțin substanțe active însă dacă le utilizăm prea des sau prea mult efectele vor fi negative putând agrava porțiunea de piele rănită.
Ibuprofen înainte de exercițiile fizice
Orice tip de sedativ luat înainte de practicarea exercițiilor fizice va atenua durerea și va crește riscul de accidente. Totodată, cercetătorii de la Universitatea Maastricht din Olanda au descoperit că ibuprofenul luat inainte de exercițiile fizice intense, cum ar fi atletismul și ciclismul, afectează pereții stomacului. Pe lângă asta riscurile la care ne supunem luând calmante la efort pot să și slăbească inima, ducând la aritmie sau în cel mai rău caz la oprirea ei.
Paracetamolul in exces
Doza maximă de paracetamol în 24 de ore este de 4 grame – regasită cel mai frecvent în opt tablete de 500 de miligrame, administrate, cel mult, în „porții” de două pastile o dată. Dubșând dozele, organismul nu le va mai recunoaște efectul și va cere tot mai mult prelungind starea de boală. Depășirea acestei doze maxime afectează ficatul și poate duce la spitalizare și chiar la deces.
Pisarea tabletelor
Unele persoane, mai ales cele în vârstă, au dificultăți la înghițirea tabletelor și preferă să le piseze și să le dizolve într-un pahar cu apă înainte. De cele mai multe ori, este vorba despre tablete cu acțiune lentă, cum ar fi antihipertensivele, iar ingerarea lor sub formă de pulbere crește riscul de supradoză, pentru că organismul este expus brusc unei cantități prea mari din substanțele active ale medicamentului. Este totuși de preferat, dacă aveți probleme de înghițire, să întrebați medicul sau farmacistul despre nște pastile mai mici sau chiar să le împartă farmacistul, evitând spradozajul.
Nerespectarea orelor de administrare
Dacă nu sunt respectate orele la care trebuie luate anumite medicamente există riscul ca acestea să nu își facă efectul. Puneți-vă alarme sau reglați-vă tratamentul după programul dumneavoastră. Adminstrarea la intervale scurte de timp poate duce la intoxicații. Iar dacă ați sărit peste o pastilă și mai este puțin până la următoarea nu o mai luați pentru a evita supradozajul.
Dozajul
Depășirea dozei maxime recomandate de medicamente este extrem de periculoasă. Respectați întotdeauna recomandările medicilor sau al farmaciștilor când vine vorba de dozare. Nu vă cumpărați pastile pe care le-a folosit vecina fără aprobarea medicului și nu încercați să luați două pastile în loc de una sperând că efectul va fi mai rapid. Organismul trebuie să își facă toți pașii pentru a e vindeca de aceea tratamentele variază la timp, așa că supradozajul nu face decât să înrăutățească lucrurile forțând la o apărare brutală din partea organismului.
Când se iau pastilele
Dimineața, pe nemâncate, pot fi luate diureticele și purgativele. Medicamentele iritante pentru stomac, cum sunt antiinflamatoarele, se administrează în timpul mesei, iar medicamentele antiacide, colecistochinetice, hipocolesterolemiante se iau dupa ce ai mâncat. Fiți întotdeauna atent la ce spune farmacistul pentru că pe lângă dozaj vă va mai spune și când este indicat să luați medicamentele.
Alcoolul
Consumul de băuturi alcoolice în timp ce luați orice fel de medicamente este strict interzis. Combinațiile cu sedative sau analgezice (dar și cu multe altele) vă pot fi fatale! Unele medicamente nu își vor mai face efectul în timp ce altele pot să-și dubleze efectul în combinație cu alcool ceea ce v-ar pune în mare pericol. Alcoolul și medicamentele nu fac casă bună. Drept exemplu le avem pe marile vedete care ne-au arătat pe pielea lor efectele combinațiilor.
Lasă un comentariu