Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a judeţului Arad avertizează că în această perioadă în judeţul Arad este în plină desfăşurare o campanie de vaccinarea antirabică aeriană a vulpilor. Aceasta este monitorizată pe teren de echipe ce aparţin Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a Direcţie de Sănătate Publică.
Din acest motiv, DSP a dat publicităţii şi o serie de recomandări pentru populaţie în ceea ce priveşte rabia:
– Învăţaţi copiii să nu atingă niciodată animale necunoscute, chiar dacă acestea par prietenoase;
– Observaţi şi examinaţi toate animalele sălbatice de la distanţă. Un animal sălbatic turbat poate părea blând, dar nu vă apropiaţi de el;
– Evitaţi orice încercare de a îmblânzi animalele sălbatice şi contactul cu acestea;
– Anunţaţi imediat autorităţile locale sanitar-veterinare dacă observaţi animale sălbatice care se comportă neobişnuit sau ori de cate ori au loc atacuri ale animalelor sălbatice;
– Blocaţi posibilele căi de acces ale animalelor sălbatice în gospodărie/curte;
– Adresaţi-vă medicului veterinar pentru vaccinarea împotriva virusului rabic a animalelor de companie-pisicile şi câinii; vaccinarea este obligatorie.
Potrivit DSP, rabia este o boală infecţioasă acută determinată de virusul rabic, care afectează sistemul nervos central atât la oameni cât şi la animale. Animalele care pot transmite boala sunt cele sălbatice (vulpi, lupi, urşi, bursuci, şacali, şobolani, vidre, cerbi, lilieci hematofagi), dar domestice (mai frecvent câinii şi pisicile). Transmiterea bolii se face cel mai frecvent prin: muşcătura/zgârăietura animalelor bolnave. Primele semne care apar sunt durerea şi amorţeala la locul muşcăturii, urmate apoi de simptomatologie vagă, care poate apare în multe alte afecţiuni. „Odată apărute simptomele de boală, rabia are o evoluţie rapidă, este incurabilă, ducând inevitabil la deces!”, atrage atenţia Constantin Cătană, directorul executiv al DSP.
Autorităţile sanitare atrag atenţia că vaccinarea constituie singurul mijloc de a preveni în mod eficient rabia. Vaccinarea poate fi administrată cu scop preventiv şi, totodată, cu scop curativ la persoanele care au fost în contact cu un animal, potenţial, turbat. „În cazul expunerii la virusul rabic este absolut necesară vaccinarea, aceasta constituind terapia post-expunere. În cazul în care aţi fost muşcat de un animal trebuie să vă prezentaţi imediat la medic pentru a se institui tratamentul corespunzător”, se arată într-un comunicat de presă al DSP.
cred ca turbati sunt aia care vand asemenea vaccinuri +cei care distribuie asemenea stiri de cacat