Avea dreptul Gabriel Oprea să beneficieze de coloană oficială? Ce spune un fost ministru de Interne

Avea dreptul Gabriel Oprea să beneficieze de coloană oficială? Ce spune un fost ministru de Interne

Cazul poliţistului Bogdan Gigina, care a murit marţi seara după ce a căzut într-o groapă din Bucureşti, în timp ce era antemergător în coloana oficială a ministrului de Interne Gabriel Oprea, a stârnit ample controverse în ultimele zile.

Asta pentru că, potrivit Codului Rutier, ministrul de Interne nu are dreptul la coloana oficială decât în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă.

Contantin Traian Igaş, fost ministru de Interne în perioada septembrie 2010 – februarie 2012, a declarat pentru Ziare.com că şi el a beneficiat de coloană oficială, însă doar în momentul în care se afla în misiuni speciale.

„Atunci când ministrul de Interne se deplasează în misiuni speciale există această posibilitate şi acest drept de a uza de un antemergător. Eu, cât am fost ministru de Interne, atunci când eram în misiuni speciale, aveam o maşină de poliţie în faţă care mă ajuta să depăşesc anumite blocaje pentru a nu întârzia la evenimentele la care trebuia să particip. Eu, personal, nu ştiu de unde şi încotro se îndrepta domnul Oprea în momentul în care s-a produs acest accident. Poate că întrebările multora dintre noi la un moment dat vor avea un răspuns, pentru a afla exact adevărul şi cred că el trebuie să apară într-un final la suprafaţă”, a declarat Igaş.

Întrebat ce înseamnă aceste „situaţii deosebite” în urma cărora, potrivit legii, un ministru de Interne poate beneficia de coloană oficială, Traian Igaş a spus că este vorba despre situaţii neprevăzute care apar şi trebuie să ajungi foarte repede într-un anumit loc.

„Eu vorbesc mai mult teoretic acum, nu mă duc aplicat pe ceea ce s-a întamplat în mandatul altor miniştri. Poate fi de exemplu o întâlnire oficială a MAI la Ploieşti şi primul ministru convoacă de urgenţă o întâlnire la Guvern. Sigur că sunt lucruri neprevăzute şi atunci poţi apela la un antemergător ca să poţi să ajungi la timp. Nu neapărat că pleci de la minister la Guvern şi îţi trebuie mai multe maşini să te ajute în trafic”, a explicat Igaş.

În schimb, fostul ministru de Interne a spus că nu i se pare justificată folosirea mai multor maşini de poliţie în coloana oficială.

„Eu de câte ori am folosit poliţia, am folosit o singură maşină ca antemergător. Din câte am citit în presă se pare în coloană (a lui Gabriel Oprea – n. red.) erau mai multe maşini, ceea ce din punctul meu de vedere nu se justifică. E suficient să te scoată din anumite blocaje o singură maşină a poliţiei”, a mai afirmat Igaş.

Au existat şi voci care au spus că poliţistul care a murit marţi seara nu ar fi avut voie să fie pe motocicletă în condiţii de frig şi ploaie.

În acest sens, Constantin Traian Igaş a explicat că în perioada în care el a fost ministru de Interne motocicletele nu circulau toamna şi iarna, când condiţiile meteo erau nefavorabile.

„În legislatura mea, pe perioada de toamnă – iarnă motocicletele erau parcate în garaj, nu erau folosite. Gabriel Oprea putea să folosească fără nici un fel de problemă o singura maşină”, a încheiat Igaş.

Bogdan Gigina, poliţist de la Brigada Rutieră, a murit, marţi seara, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe un bulevard din Capitală unde au loc lucrări.

Sursa: Ziare.com

  1. Interesant ! Pacat de tanarul politist !

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.