AVERTISMENT al Agenției Medicamentelor: Acest tip de pastile folosite la toţi copiii provoacă PROBLEME GRAVE

AVERTISMENT al Agenției Medicamentelor: Acest tip de pastile folosite la toţi copiii provoacă PROBLEME GRAVE

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) recomandă introducerea de restricţii la utilizarea medicamentelor care conţin codeină în tratamentul tusei şi al răcelii la copii, din cauza reacţiilor adverse, inclusiv tulburări respiratorii.

Comitetul de farmacovigilenţă pentru evaluarea riscului (PRAC) al EMA recomandă contraindicarea codeinei copiilor sub 12 ani, precum şi copiilor şi adolescenţilor cu vârsta între 12 şi 18 ani care prezintă tulburări respiratori.

„Pentru toate formele farmaceutice lichide care conţin codeină ar trebui utilizate recipiente prevăzute cu sisteme de închidere securizate pentru copii, evitând astfel ingerarea accidentală”, se arată în comunicatul EMA.

Efectele codeinei apar ca urmare a metabolizării acesteia în morfină. La unii dintre pacienţi codeina este transformată în morfină mai repede decât în mod normal, ceea ce determină apariţia unor concentraţii sanguine mai mari de morfină, care pot determina apariţia de reacţii adverse grave, printre care tulburări respiratorii.

Foto: telegraph.co.uk

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.