Mai multe articole din rubrica "" ↑

AVERTISMENT de la ITM: Amenzi de până la 10.000 lei pentru neacordarea zilelor libere

AVERTISMENT de la ITM: Amenzi de până la 10.000 lei pentru neacordarea zilelor libere

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Arad reaminteşte angajatorilor că zilele de 30 noiembrie şi 1 Decembrie sunt decretate prin lege ca zile libere iar angajatorii care nu respectă acest lucru sunt pasibili de amendă contravenţională de până la 10.000 de lei.

„Excepţie de la această regulă fac acele unităţi a căror activitate nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii”, informează Ecaterina Isac, inspector şef al ITM Arad.

„Codul Muncii reglementează, în mod expres, faptul că salariaţilor care lucrează în unităţile sanitare şi de alimentaţie publică, precum şi în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, a mai precizat Ecaterina Isac.

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.