AVERTISMENT EXTREM de DUR: Vom ajunge la situația ca medicii să decidă cine rămâne în viață și cine nu

AVERTISMENT EXTREM de DUR: Vom ajunge la situația ca medicii să decidă cine rămâne în viață și cine nu

Tot ce s-a obținut, cu mari sacrificii, lunile trecute, în materie de transmitere a noului coronavirus este șters cu buretele de comportamentul iresponsabil al românilor din ultima vreme. Numărul cazurilor explodează în țara noastră, plasând România în „zona galbenă” a Europei, adică a statelor cu grad de risc, context în care Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a lansat un avertisment extrem de dur.

„Chiar dacă pare dur ce zic acum, la un moment dat, dacă nimeni nu vrea să creadă și nimeni nu vrea să asculte ne rămâne o singură soluție: așteptăm la spital! Primul venit, primul servit! Stăm și așteptăm și să nu uite lumea că vom ajunge la situația, nu eu, medicii, cum s-a întâmplat în alte țări, să decidă cine rămâne în viață și cine nu. Sună extrem de cinic dar este realitatea!”, a declarat Raed Arafat la Digi 24.

„Este realitatea, asta s-a întâmplat în alte țări, doriți să vă mințim, să spunem că nu e așa? Să ascultăm pe unul și altul, că asta e o situație simplă? La un moment, Italia exact în situația asta a fost. În spitale nu mai aveau cum să ventileze. De ce am uitat pe cei care vorbeau cum ventilau doi bolnavi cu un singur ventilator? Din cauza lipsurilor de echipamente, pentru că numărul pacienților a venit în grupuri mari și n-au putut să facă față. Colegii care au fost în Italia pot să vă spună”, a completat Arafat.

„Nu e o boală care este foarte simplă, are unele complicații pe care nu le vedem cu altele, are complicații nu numai pe sistemul pulmonar. Situația oricând poate să degenereze”, a spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Acesta a adăugat: „Aceste cazuri există, cine nu crede, să caute pe cei care s-au externat și care erau simptomatici. Să spună ei cum s-au simțit când erau în spital. Am văzut în ultima perioadă, unele televiziuni au arătat interviuri cu oameni care au zis clar: n-am crezut și uite că am ajuns și intubat. Atât de greu vorbeau, respirau greu. Asta nu se înțelege, nu e o gripă obișnuită. Acolo treci prin ea, te vindeci, ai plecat, majoritatea trec prin gripă foarte simplu. Aici vedem că la majoritatea lasă sechele, lasă sechele pulmonare serioase.”

În final, șeful DSU a spus că românii care respectă regulile vor ajunge să fie afectați de cei care nu le respectă.

Sursa: Digi 24

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.