Bal românesc cu merinde la Bătania, în Ungaria (GALERIE FOTO)

Bal românesc cu merinde la Bătania, în Ungaria (GALERIE FOTO)

La Bătania (Battonya), în Ungaria, localitate situată la circa 30 de kilometri de Arad, a avut loc zilele trecute tradiţionalul „Bal românesc cu merinde”.

Balul este denumit „cu merinde” pentru că sutele de participanţi vin la petrecere aducându-şi de acasă coşurile cu mâncare şi băutură, că în vechime.

Organizat de Autoguvernarea Minoritară Română, evenimentul a avut loc la Casa de Cultură „József Attila” din oraş.

Balul românesc din Bătania, adună la un loc, în fiecare an, români din Ungaria, cât şi din România pentru a petrece, pentru a ascultă muzică populară românească şi pentru a dansa pe ritmurile dansurilor populare.

Cuvinte de salut au adresat Gheorghe Mihuţ, preşedintele Autoguvernării Minoritare Române din Bătania, şi Traian Cresta, purtător de cuvânt al românilor în Parlamentul Ungariei.

A urmat, apoi, programul artistic susţinut de elevii şcolii generale „Lucian Magdu”, din localitate, copii interpretând cântece şi dansuri populare româneşti.

La acest eveniment tradiţional al comunităţii româneşti din Bătania au participat, între alţii, Alexandru Victor Micula, ambasadorul României la Budapesta, Florin Trandafir Vasiloni, consul general al României la Gyula, Ioan Fodoreanu, consul general al României la Szeged, Monica Radu, consul la Szeged, Tiberiu Juhasz, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU), Marjai János, primarul oraşului Batania, şi Iulia Olteanu, directorul şcolii.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.