Balul „Mărțișor” la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula – Ungaria (GALERIE FOTO)

Balul „Mărțișor” la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula – Ungaria (GALERIE FOTO)

Sub genericul Balul „Mărțișor”, Școala Generală și Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula au organizat sâmbătă zilele trecute, la Centrul Cultural Românesc din localitate, o manifestare culturală dedicată sosirii primăverii.

La eveniment au luat parte sute de persoane: cadre didactice, elevi, părinți și alți invitați, dar și oficialități, între care s-au numărat și Preasfințitul Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Excelența Sa Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Traian Cresta, purtător de cuvânt al minorității românești în Parlamentul de la Budapesta, Tiberiu Juhasz, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, Delia Covaci, redactorul-șef al săptămânalului „Cronica”, profesorii Farkas Jenő și Florin Ciobanu, de la Universitatea ELTE, din Budapesta, ș.a.

Cuvântul de deschidere i-a aparținut directorului Maria Gurzău Czegledi, care a salutat invitații și a vorbit despre semnificațiile primăverii și a simbolurilor care o însoțesc, între care la români se numără și mărțișorul

Programul artistic a cuprins cântece de primăvară, interpretate de corul liceului, sub conducerea celor doi dirijori ai săi: Adrian Bughi și Gheorghe Pătcaș, poezii și alte cântece.

A urmat o selecție de dansuri populare din diferite zone folclorice ale românilor din Ungaria (dansuri din Aletea și Micherechi), interpretate de elevi ai școlii, sub îndrumarea coregrafului Ioan Andrei Nedro. În finalul programului artistic, elevii claselor mai mici, pregătiți de învățătoarea Tünde Cora Cefan, au prezentat o fantezie muzicală, intitulată „Bucurie”. Seara a continuat cu o cină comună și dans.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.