BANCNOTĂ de mare valoare, RETRASĂ de pe piață. Când se va întâmpla asta!

BANCNOTĂ de mare valoare, RETRASĂ de pe piață. Când se va întâmpla asta!

Banca Centrală Europeană (BCE) evaluează posibilitatea eliminării de pe piață a unei bancnote de mare valoare, care – potrivit – oficialilor ar fi utilizată îndeosebi de teroriști și criminali.

„În curând se va lua o decizie cu privire la o eventuală retragere din circulație a bancnotei de 500 de euro, argumentele pentru menținerea acesteia fiind ‘din ce în ce mai puțin convingătoare’”, a declarat, joi, Benoit Coeure, membru în consiliul director al BCE, potrivit The Telegraph.

Five hundred Euro notes are seen at a bank in this photo illustration picture taken on June 18, 2012 in Seoul, South Korea. The European Union should consider banning 500 euro notes because they facilitate corruption and illegal activities, the head of the EU anti-fraud body told Reuters in an interview. More than five times more valuable than the largest U.S. equivalent in circulation, the $100 bill, the 500 euro is worth $540 and offers a rare concentration of purchasing power and global convertibility in a single, small piece of paper. Picture taken June 18, 2012. REUTERS/Lee Jae-Won/Files

În prezent, BCE analizează posibilitatea eliminării bancnotelor de 500 de euro, precum și introducerea unui plafon cu privire la tranzacțiile cu numerar în contextul luptei împotriva finanțării terorismului.

Istoric, aceste bancnote au permis persoanelor fizice să facă plăți mari în mod convenabil. Însă, acest argument a devenit din ce în ce mai irelevant odată cu dezvoltarea mijloacelor electronice de plată. În plus, autoritățile competente suspectează că sunt utilizate în scopuri ilegale, un argument pe care nu îl mai putem ignora, având în vedere importanța luptei împotriva spălării banilor și finanțării terorismului”, a declarat Benoit Coeure, într-un interviu publicat joi.

Întrebat dacă BCE este pregătită pentru o decizie radicală cu privire la viitorul bancnotei de 500 de euro, Coeure a răspuns: „Analizăm această chestiune și vom lua în curând o decizie”.

Analiștii susțin că dacă bancnota de 500 de euro va fi retrasă de pe piață, moneda euro ar putea fi grav afectată în raport cu dolarul și cu francul elvețian.

Sursa: telegraph.co.uk

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.