Biserica din Luncșoara, în curs de restaurare

Biserica din Luncșoara, în curs de restaurare

Consiliul Județean Arad, împreună cu Biserica Ortodoxă și „Ambulanța Monumentelor” repară biserica din Luncșoara (comuna Hălmăgel), un monument istoric și element de patrimoniu al județului Arad.

Intervenția constă în înlocuirea şindrilei degradate. Lucrările au ca obiectiv punerea în siguranţă a monumentului şi, totodată, un scop didactic pentru tinerii aflați în diferite stagii de formare profesională.

Suma alocată de Consiliul Județean Arad pentru acest obiectiv este de 25.000 de lei.

Biserica, înălțată în 1825, se înalță pe o fundație de piatră brută, având pereții din bârne masive încheiate la colțuri, șarpanta este de lemn cu învelitoare de șindrilă. Sub streașină biserica are console profilate interesant, în care se vede mâna artizanală a constructorului.

Conform mărturiilor istoricilor, biserica a fost mutată la Luncșoara în 1825, existând două variante: fie că a fost adusă din cătunul Crăciunești, fie din satul Prăvăleni-Hunedoara. În biserica de la Luncșoara de Sus se mai oficiază slujbe doar odată pe an, în cinstea hramului bisericii: „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

Este o biserică frumoasă, care și-a păstrat aspectul din timpurile în care a fost construită. Sigur, a mai fost consolidată, dar în linii mari își menține arhitectura specifică acestor locuri”, a afirmat Cătălin Tulcan, preotul-paroh care oficiază la Luncșoara.

Satul Luncșoara, aparținător de comuna Hălmăgel, are două biserici de lemn, fiind singura localitate din județul nostru cu două astfel de monumente de artă.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.