Mai multe articole din rubrica "" ↑

Boală DEVASTATOARE în rândul femeilor! Mii de cazuri, la Arad

Boală DEVASTATOARE în rândul femeilor! Mii de cazuri, la Arad

Cancerul mamar continuă să facă ravagii în rândul femeilor și este în creștere inclusiv în județul Arad.

Potrivit datelor statistice furnizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP)Arad, în anul 2018 au fost înregistrate 2148 cazuri de cancer mamar, cu 31 cazuri mai mult față de 2017.

1469 de cazuri au fost înregistrate în mediul urban, față de 679 de cazuri în mediul rural.

Conform DSP, numărul deceselor înregistrate în rândul arădencelor ca urmare a cancerului mamar a fost de 122, în 2018, față de 136, în 2017.

De remarcat, că în 2018, a fost demarat în România proiectul de implementare a programului pilot pentru depistarea precoce a cancerului de sân, program de prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului mamar, ce se va derula pe o perioadă de 5 ani. Conform Ministerului Sănătății, programul pilot va furniza ghiduri și protocoale de testare, diagnostic și tratament ale cancerului de sân, va pregăti personal medical și va dezvolta infrastructura, astfel încât să poată fi extinsă testarea la nivel național.

Lipsa screening-ului pentru cancerul de sân în rândul populației feminine a generat o situație mai mult decât îngrijorătoare în România. Procentul redus al persoanelor care au efectuat examenul mamar (6%) ne situează pe ultimul loc în UE.

De aceea, implicarea promotorilor sănătății în stimularea schimbării comportamentale a populației, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, reprezintă o modalitate accesibilă de prevenție în apariția cancerului de sân fiind la îndemâna tuturor.

De asemenea, mediatizarea largă a Lunii Internaționale de Conștientizare despre Cancerul de Sân 2019 prin toate canalele de informare, poate ajuta publicul larg să conștientizeze mai bine asupra prevenției acestei boli.

Octombrie este luna de conștientizare a ceea ce reprezintă cancerul de sân. Marcată în țări din întreaga lume, campania își propune să crească atenția și gradul de conștientizare privind depistarea precoce, tratamentul, dar și prevenirea acestei boli deosebit de grave.

Rata de incidență a cancerului de sân depășeste cu mult rata celorlalte tipuri de cancer, în toate țările, indiferent de nivelul de dezvoltare al acestora. De asemenea, reprezintă principala cauză de deces prin cancer, fiind responsabil pentru 15% din totalul deceselor cauzate de această boală în rândul populației feminine, la nivel global.

Desfășurată pentru prima dată în România, sub sloganul „Depistarea precoce a cancerului de sân vă poate salva viața!”, campania dedicată Lunii Internaționale de Conștientizare despre Cancerul de Sân are ca temă în 2019, Screeningul – esențial în depistarea precoce a cancerului de sân.

Scopul campaniei este  Informarea și conștientizarea:

  1. Profesioniștilor din asistența medicală primară despre cancerul de sân.
  2. Populației generale și în special a celei feminine cu vârsta peste 40 ani asupra metodelor de prevenție existente, posibilităților de diagnostic și tratament.

Campania are ca obiective creșterea nivelului de informare și conștientizare (prin organizare de evenimente și alte activități) despre :

  • Factorii de risc și modul prin care aceștia pot influența evoluția bolii
  • Metodelor de prevenire a cancerului de sân
  • Importanța efectuării screeningului pentru cancer de sân

Mesajele principale ale campaniei sunt:

Cancerul de sân este cel mai răspândit tip de cancer în rândul femeilor;

Cancerul de sân diagnosticat tardiv are o evoluție gravă;

Cancerul de sân netratat are o evoluție gravă;

Cancerul  de sân depistat precoce și tratat corect crește șansa de supraviețuire cu o bună calitate a vieții;

Screeningul mamar este esențial în depistarea precoce a cancerului de sân.

În România, cancerul de sân ocupa, în 2018, prima poziție cu o pondere a incidenței de 25,1% (9 629 cazuri noi), la mare distanță de cancerul de colon (11,9%; 4576 cazuri noi) și cancerul de col uterin (8,6%; 3308 cazuri noi)

În 2018, numărul deceselor înregistrate în rândul femeilor prin cancerul mamar, a fost de 3544, în creștere față de 2017 (3484 decese) și față de 2016 (3457 decese).

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.