BREAKING NEWS: Ponta şi-a anunţat DEMISIA! Ce a declarat premierul şi CE URMEAZĂ

BREAKING NEWS: Ponta şi-a anunţat DEMISIA! Ce a declarat premierul şi CE URMEAZĂ

Premierul Victor Ponta a anunţat că îşi va depune mandatul, ca urmare a valului de nemulţumire iscat în societate după tragicul eveniment de la clubul Colectiv.

Aș vrea să spun câteva cuvinte în calitatea de prim-ministru al Guvenului: faptul că în ultimele zile, alături de colegi, mi-am folosit toate eforturile pentru a încerca să ajutăm victimele. Mulțumesc tuturor pompierilor, medicilor, celor care și-au făcut datoria. Vreau să îi apăr, în continuare, pentru că, fără pompieri și medici, aceste tragedii se vor întâmpla și cred că merită să îi sprijinim și să nu considerăm că noi, din fața televizorului, suntem mai buni decât cei care intervin. Răspunderea juridică va fi stabilită de către justiție. Sper doar să nu fie vorba de o răzbunare, ci doar de responsabilitate juridică și să nu ne păcălim că principalii vinovați sunt lăcomia și responsabilitatea.

Am obligația să constat supărarea legitimă care există în cadrul societății și nevoia de a avea responsabilități mai mari decât ale patronilor de la firma respectivă. Ar fi o greșeală să ignor acest lucru. Nu cred și nu e corect să las această responsabilitate nici pe seama primarilor, miniștrilor. Sunt gata să fac eu acest gest pe care o parte importantă din societate îl așteaptă. Începând din ziua de astăzi, îmi depun mandatul de prim-ministru și al Guvernului României. Fac acest lucru pentru că, în anii în care am făcut politică, am rezistat la orice bătălie cu politicienii, niciodată nu mă bat cu oamenii. Supărarea, suferința legitimă a oamenilor nu trebuie să genereze în jocuri de putere cu efecte negative (…) Sper că depunerea să satisfacă așteptările celor care au protestat și să revenim la rațiune.

Am obținut cu greu rezultate economice și dacă avem o perioadă de instabilitate, putem să pierdem tot. Vreau să mulțumesc celor care au votat acest Guvern și a celor care au fost alături de Guvern cu loialitate și sunt convins că parlamentarii care ne-au sprijit au de ce sa se mândrească cu rezultatele economice ale Guvernului. Vreau să fac o observație: cei care speculează în sens politic suferința oamenilor vor plăti un preț foarte scump. Până la momentul formării unui nou Guvern, în urma discuțiilor între președinte și partidele parlamentare, bineînțeles ne îndeplinim atribuțiile de fiecare zi și imediat ce noul Guvern va fi instalat, putem să predăm o situație economică și socială mult mai bună decât cea pe care am preluat-o”, a declarat Victor Ponta.

Ce urmează?
Presedintele Klaus Iohannis trebuie sa ia act de demisia lui Victor Ponta.

– odata cu demisia premierului, intreg guvernul este considerat demis;

– presedintele numeste prin decret un premier interimar, până la formarea noului Guvern;

– interimatul poate dura 45 de zile;

– in aceasta perioada Guvernul poate emite doar Hotarari. Fara proiecte de lege sau ordonante;

– presedintele trebuie sa convoace partidele parlamentare la consultari (daca exista un partid cu majoritate absoluta in Parlament, doar acesta ar fi fost consultat);

– in urma consultarilor, desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru;

– candidatul va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului si a listei cu noii ministri;

– daca in decurs de 60 de zile de la prima solicitare sunt respinse CEL PUTIN doua propuneri de prim-ministru, Presedintele României poate sa dizolve Parlamentul, dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.