Bugetul local, un aparat pentru tăiat buletinele de 35.000 de lei și… Eminescu! Care este legătura dintre toate acestea

Bugetul local, un aparat pentru tăiat buletinele de 35.000 de lei și… Eminescu! Care este legătura dintre toate acestea

Ședința publică extraordinară a Consiliului Local Municipal de astăzi a fost, ca de obicei, „cu cântec”. Deși a început într-o atmosferă calmă când s-a discutat despre mărirea salariilor consilierilor locali, lucrurile au degenerat destul de rău când s-a ajuns pe ordinea de zi la proiectul privind excedentul bugetar și bugetul general de venituri și cheltuieli.

Despre bugetul local și despre excedent s-a tot scris și s-a tot discutat, părerile fiind extrem de împărțite. Pe scurt, primarul Aradului Gheorghe Falcă susține că excedentul este un fond de rulment, adică un fond de economii, pe când cei din opoziție insistă pe faptul că acei bani ar trebui investiți în proiectele nefinalizate sau chiar neîncepute, proiecte care vizează domenii diverse precum educație, sănătate, infrastructură etc.

Așadar, înainte ca proiectul privind repartizarea excedentului bugetar să fie supus la vot, edilul șef a făcut o prezentare a acestuia și a bugetului local general. Primarul a arătat cu ajutorul unor tabele și grafice unde vor merge banii din excedent, proiectul privind acest subiect putând fi accesat și din acest articol: https://newsar.ro/pe-ce-va-cheltui-primaria-excedentul-bugetar-de-peste-200-de-milioane-de-lei/

Bineînțeles că s-a ajuns din nou la problema „celor 16 milioane de euro furați de Guvernul PSD”, temă care, mai mult ca sigur, va fi menționată în acest an (și probabil nu numai) de câte ori va veni vorba despre bugetul municipiul Arad.

După prezentarea detaliată a veniturilor și cheltuielilor, liderul grupului PSD-ALDE din CLM, Beniamin Vărcuș, a comparat discursul lui Falcă cu un vers a lui Mihai Eminescu din poezia „Criticilor mei” și anume:

E uşor a scrie versuri.

Când nimic nu ai a spune,

Înşirând cuvinte goale.

Ce din coadă au să sune”.

A urmat o lungă serie de amendamente susținute de viceprimarul Călin Bibarț și câteva intervenții ale unor consilieri.

Apogeul ședinței a fost momentul în care Bibarț a spus că municipalitatea va achiziționa un aparat pentru distrugerea cărților de identitate în valoare de 35.000 de lei. În mod previzibil, acest subiect a stârnit hohote de râs, liderul grupului PSD-ALDE Beniamin Vărcuș afirmând faptul că nu este posibil ca un aparat care efectiv taie o bucată de plastic să coste atât de mult.

Când au fost supuse la vot cele două proiecte privind bugetul, chiar dacă aleșii locali din opoziție s-au abținut de la vot, Vărcuș declarând că bugetul nu este echilibrat și că excedentul nu poate fi considerat un fond de economii din moment ce foarte multe obiective nu au fost realizate, și că se poate vorbi de economii doar în situația în care proiectele au fost realizate la un preț mai bun, ambele au fost adoptate. Evident, nu a lipsit apoi „cuvântarea” primarului în care i-a acuzat pe cei din grupul PSD-ALDE că votând împotriva bugetului, au votat împotriva sănătății, educației și dezvoltării orașului.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.