Bugetul lunar al unui PENSIONAR pentru un trai de subzistenţă este de 302,61 de lei! APC cere ÎNGHEȚAREA prețurilor

Bugetul lunar al unui PENSIONAR pentru un trai de subzistenţă este de 302,61 de lei! APC cere ÎNGHEȚAREA prețurilor

Asociaţia Pro Consumatori solicită Guvernului României îngheţarea preţurilor produselor agroalimentare care formează coşul de consum al populaţiei corespunzător unui trai de subzistenţă, timp de 12 luni.

Bugetul lunar al unei femei pensionar pentru un trai de subzistenţă este de 358,44 lei!

Bugetul lunar al unui bărbat pensionar pentru un trai de subzistenţă este de 302,61  lei!

Bugetul lunar al unei familii standard, formată din doi adulţi şi doi copii,  pentru un trai de subzistenţă este egal cu 1.110 lei!

Asociaţia Pro Consumatori, organizaţie de utilitate publică, cu o activitate neîntreruptă de 30 de ani în domeniul protecţiei consumatorilor, membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor, a primit o serie de sesizări din partea consumatorilor cu privire la creşterile mari de preţuri, în unele unităţi comerciale, la o serie de alimente considerate de bază în alimentaţia unei familii.

În opinia experţilor APC, coroborat cu recomandările unor experţi în alimentaţie raţională, Gonţea Iancu şi Mincu Iulian, precum şi cu rezultatele unor studii realizate de către Institutul Naţional de Statistică şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, plafonarea preţurilor, în situaţia stării de urgenţă, trebuie realizată la următoarele produse, considerate de bază pentru un trai de subzistenţă: Pâine (franzela, 300 grame), făina neagră de grâu, mălai, carne de porc (carne pentru gătit din spată de porc), carne de pui (pui grill), ouă, lapte 3,5% grăsime, telemea de oaie cu 50% grăsime, telemea de vacă cu 42% grăsime, iaurt 3,5% grăsime, unt 65% grăsime, ulei de floarea soarelui, pastă de tomate 24%, ceapă, morcov, usturoi, pătrunjel, cartofi, fasole, mere, zahăr, gem de caise/prune, cafea.

„În situaţia în care 80% dintre români îşi fac cumpărăturile în marile structuri comerciale de tip supermarket, respectiv hipermarket, în actuala stare de urgenţă generată de COVID-19, Guvernul României şi Parlamentul României trebuie să îngheţe preţurile alimentelor care formează coşul de consum pentru un trai de subzistenţă şi să oblige aceste structuri comerciale să asigure prezenţa produselor în oferta lor comercială. Totodată, este imperios necesar, având în vedere creşterile nejustificate de preţuri la unele produse de strictă necesitate, atât alimentare, cât şi nealimentare, ca statul să monitorizeze în permanenţă aceste preţuri, iar creşterile de preţuri, pe perioada stării de urgenţă şi până în momentul în care economia se stabilizează, să fie aprobate de ANAF numai în baza prezentării unor metodologii de calcul care să prezinte structura tuturor elementelor de costuri, iar adaosul comercial să nu fie mai mare de 10%, la care trebuie adăugată şi rata anuală a inflaţiei prognozate de BNR”, declară  Conf. univ. dr. Costel Stanciu, Preşedinte APC.

Vezi studiul complet, aici: https://www.apc-romania.ro

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.