Ungurii şi bulgarii PLĂTESC MAI PUŢIN decât noi pentru curentul electric consumat. IATĂ DE CE

Ungurii şi bulgarii PLĂTESC MAI PUŢIN decât noi pentru curentul electric consumat. IATĂ DE CE

Românii au al doilea cel mai mic salariu mediu din Uniunea Europeană, dar al 8-lea cel mai mic preţ final la electricitate pentru consumatorii casnici. E vorba de 13,2 eurocenţi pe Kwh, conform ultimelor date oficiale disponibile ale Eurostat. „Spre deosebire de noi, consumatorii casnici din Bulgaria și Ungaria plătesc preţuri finale la electricitate mai mici decât românii, cu 23% şi respectiv 13%”, a subliniat deputatul Andreea Paul.

Parlamentarul explică şi unde apare diferența: În România, 32% din preţul final reprezintă costul resurselor, cea mai mare pondere de 39% fiind deţinută de costurile de reţea şi 29% de taxe şi impozite. În Bulgaria, 60% din preţul final reprezintă costul resursei iar 23% costurile de reţea şi 17% taxe şi impozite. În Ungaria, 42% reprezintă costul resursei, 37% costurile de reţea şi 21% taxe şi impozite.

„Așadar, merită analizate detaliat structura taxelor și a impozitelor plătite de către români pentru electricitate, dar și costurile de rețea atât de ridicate în România față de țările vecine. În acest sens am depus ieri o întrebare parlamentară către Ministerul Energiei”, a declarat deputatul Andreea Paul.

De remarcat, că preţul final mediu în Uniunea Europeană pentru electricitatea destinată utilizatorilor casnici este de 21,05 eurocenţi/kWh. Cele mai mari preţuri finale la electricitate din UE se înregistrează în Danemarca – 30,4 eurocenţi/kWh, Germania – 29,5 eurocenţi/kWh, Irlanda – 24,5 eurocenţi/kWh şi Italia – 24,3 eurocenţi/ kWh.

La polul opus se situează: Bulgaria – 9,6 eurocenţi/kWh, Ungaria – 11,5 eurocenţi/ kWh, dar şi Lituania – 12,4 eurocenţi/kWh.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.