Buna Vestire, prima zi de dezlegare la peşte din post: Ziua în care oamenii NU TREBUIE să se certe

Buna Vestire, prima zi de dezlegare la peşte din post: Ziua în care oamenii NU TREBUIE să se certe

Buna Vestire sau Blagoveştenia, sărbătorită, miercuri, 25 martie, este ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că-l va naşte pe Iisus. Aceasta este prima zi din postul Paştelui în care este dezlegare la peşte, dar şi ziua în care, potrivit tradiţiei, oamenii nu trebuie să se certe, pentru a nu avea necazuri tot anul.

Buna Vestire este o sărbătoare cu dată fixă, de la care până la Crăciun, când Fecioara Maria l-a născut pe Iisus, sunt exact nouă luni. Sărbătoarea marchează momentul în care Fecioara Maria din Nazaret a fost aleasă de Dumnezeu să-l nască pe Fiul Său.

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi a săptămânii ar cădea aceasta.

În locul unde se crede că Fecioara Maria a primit vestea că-L va naşte pe Iisus se află, în prezent, o impunătoare biserică, Bunavestire din Nazaret, o biserică catolică modernă, construită pe ruinele unor biserici bizantine. În această biserică se află o grotă, ce poate fi vizitată de pelerini, unde Fecioara Maria ar fi fost înştiinţată de Arhanghelul Gavriil că îl va naşte pe Mântuitor. Biserica este decorată cu mozaicuri ale Fecioarei donate bisericii de către comunităţi creştine din întreaga lume, inclusiv din România.

De Buna Vestire se crede că sosesc rândunelele, iar cucul cântă prima oară în an, de aceea sărbătorii i se mai spune şi Ziua Cucului. Cucul anunţă sosirea efectivă a primăverii. Primul său cântec trebuie să fie aşteptat de toţi oamenii în haine curate, veseli, cu stomacul plin şi cu bani în buzunare. Cei care nu îndeplinesc aceste condiţii nu vor beneficia de toate aceste lucruri în anul care va urma. Dacă primul cântec al cucului este auzit pe stomacul gol, este semn de rău augur.

Tradiţia mai spune că, în această zi, oamenii nu au voie să se certe, pentru că altfel vor avea necazuri tot anul. De Buna Vestire, este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare, ca hrană pentru îngeri.

În unele zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se „ameninţau” cu toporul şi se stropeau cu ţuică.

Fiind dezlegare la peşte, se spune că acela care gustă peşte de Buna Vestire se va simţi tot anul ca peştele în apă. În popor se mai spune că pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, pentru că ucid peştii.

Foto: crestin-ortodox.ro

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.