Călătoreşti cu avionul? Cât ești de expus infestării cu Ebola?!

Călătoreşti cu avionul? Cât ești de expus infestării cu Ebola?!

Pasagerii curselor aeriene se tem, în ultima vreme, de posibilitatea infestării cu Ebola, motiv pentru care un specialist în tratarea bolii a ținut să facă unele precizări importante.

Suzanne Donovan, specialist în tratarea Ebola, proaspăt întoarsă din Sierra Leone, unde a oferit îngrijire victimelor care suferă de această boală, a vorbit despre posibilitatea contractării virusul într-un avion la bordul căruia s-ar afla persoane care prezintă simptomele bolii. Ea a precizat că pasagerii din avioane pot călători în continuare în siguranță, fără a se teme de riscul contractării bolii.

„Pot înţelege îngrijorarea cu privire la pasagerii care au fost expuşi, dar această boală se transmite doar prin contact direct cu fluidele corporale”, a declarat medicul pentru CNN.

Întrebată ce se întâmplă după atingerea unui obiect pe care au ajuns lichidele corporale ale unei persoane infectate, Donovan a afirmat că există un risc mai mare de a fi implicat într-un accident de maşină în drum spre aeroport decât acela de a contracta Ebola într-o astfel de situaţie ipotetică.

Luând în calcul şi cel mai negru scenariu potrivit căruia, o persoană infectată, care prezintă toate simptomele virusului, se află la bordul avionului şi are loc lângă un alt pasager sănătos, Donovan a declarat că, şi în această situaţie, riscul de contracta boala rămâne tot foarte scăzut.

Medicul a mai explicat că Ebola este foarte susceptibilă în fața agenţilor de curăţare, aşa că şi simpla spălare a mâinilor cu apă şi săpun este suficientă pentru a ucide virusul.

Ebola nu este un virus care să se transmită pe calea aerului, aşa că riscul de a-l contracta de la cineva care strănută sau tuşeşte este foarte mic.

De cealaltă parte, responsabilii ONU, vorbesc despre posibilitatea ca virusul să sufere mutaţii şi să devină transmisibil pe calea aerului.

„Acest lucru ar schimba regulile jocului”, a precizat Donovan, în acest context Ebola putându-se transmite asemenea gripei.

Foto: foxnews.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.