„Călătorie cu trenul la Arad”, expoziție de modelism și istorie feroviară

„Călătorie cu trenul la Arad”, expoziție de modelism și istorie feroviară

Complexul Muzeal Arad organizează o expoziție de modelism și istorie feroviară, perioada 1 – 4 iunie, la Sala Polivalentă.

Complexul Muzeal Arad cu sprijinul Consiliului Județean Arad, în colaborare cu AR-Rail Club-Arad, organizează expoziția interactivă „Călătorie cu trenul la Arad”, deschisă publicului arădean la Sala  Polivalentă în perioada 1 iunie – 4 iunie 2023. Timp de 4 zile, în cadrul acestui eveniment, Centrul Cultural Județean Arad, Centrul de Turism Arad și Biblioteca Judeţeană „Alexandru D. Xenopol” Arad își vor prezenta publicului specificul activității și oferta culturală pentru anul în curs.

Cu prilejul zilei de 1 iunie, Consiliul Județean Arad organizează împreună cu toate instituțiile de cultură din subordine evenimente dedicate copiilor, prilej cu care dorim să prezentăm oferta noastra culturală în special, dar și expoziții de excepție pentru copii, dar și pentru publicul larg”, declară Ionel Bulbuc, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.

Joi, 1 iunie, intrarea este liberă pentru copii la expoziția „Călătorie cu trenul la Arad”, iar în perioada 2-4 iunie, cu biletul de intrare de la expoziția “Călătorie cu trenul la Arad” (Sala Polivalentă) se poate vizita gratuit Muzeul de Artă Arad (str. Gheorghe Popa de Teiuș, 2-4, etaj II.

Vernisajul expoziției „Călătorie cu trenul la Arad” va avea loc joi, 1 iunie, ora 15, în prezența reprezentanților Consiliului Județean Arad, a organizatorilor – Complexul Muzeal Arad și AR-Rail Club-Arad, a celor peste 20 de colecționari, membri ai cluburilor din România, Austria și Ungaria: AR-Rail Club-Arad, Clubul Feroviar Crișana, Clubul Feroviar Republica Ploiești, Clubul Feroviar București, CENAFER – Muzeul CFR, Clubul Improvizat București, BK 1951 Wien – Austria, Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub Veszprém – Ungaria, Kandó Kálmán  Vasútmodellező Egyesület Bekescsaba – Ungaria, Hajdú Expressz Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület Debrecen – Ungaria, Modelleisenbahn SRL, Maketo Târgu Mureș.

Cu prilejul acestei ediții a expoziției de la Arad este expusă și o parte din fascinanta colecție de machete ale transportului arădean, realizate de Ioan Popoviciu în a doua parte a vieții sale, colecție care prezintă un fragment din istoria feroviară arădeană: trenuri și diverse tipuri de locomotive, dintre care se remarcă trenul Săgeata Verde care a legat Podgoria de Arad timp de aproape un secol. Aceste bunuri culturale fac parte din Colecția Maria Popoviciu, fiica maestrului Ioan Popoviciu. Arădeanul Ioan Popoviciu a fost un apreciat sportiv, antrenor emerit de TIR, pilot, sculptor și grafician.

În cadrul expoziției cei peste 20 de colecționari din România, Ungaria și Austria vor prezenta, într-un circuit interactiv care însumează 350 m linii cale ferată, dublu față de la expoziția precedentă de anul trecut, machetele unor clădiri care deserveau transportul feroviar precum depouri și stații de cale ferată.

Zilnic, vizitatorii vor descoperi alt tip de garnituri de tren care vor anima circuitul: de la primele locomotive cu aburi, până la trenurile de mare viteză din zilele noastre, prezentând în mod interactiv dezvoltarea transportului feroviar începând cu anii 1835-1920, perioada căilor ferate de stat când s-au construit marile rețele de cale ferată din întreaga lume, continuând cu modernizarea garniturilor de tren, utilizate pe scară largă în perioada interbelică și a celui de-al Doilea Război Mondial (1920-1950).

Epoca postbelică, din 1950 și până în prezent, este marcată de înlocuirea locomotivelor cu aburi cu motoarele Diesel, urmată de dezvoltarea unei flote moderne de vehicule electrice și a unei noi tehnologii de securitate.

Program de vizitare expoziția „Călătorie cu trenul la Arad” de la Sala Polivalentă:

1 IUNIE: 15.00-18.00 – DESCHIDEREA EXPOZIȚIEI: ORA 15.00

2 IUNIE: 10.00-19.00

3 IUNIE: 10.00-19.00

4 IUNIE: 10.00-18.00

Joi, 1 iunie, intrarea este liberă pentru copii la expoziția „Călătorie cu trenul la Arad”!

Taxă de intrare expoziția „Călătorie cu trenul la Arad” de la Sala Polivalentă (1-4 iunie 2023):

Cu biletul de intrare de la expoziția “Călătorie cu trenul la Arad” (Sala Polivalentă) se poate vizita gratuit Muzeul de Artă Arad (str. Gheorghe Popa de Teiuș, 2-4, etaj II!

10 lei – adulți

5 lei – pensionari

2 lei – preșcolari, elevi, studenți

1 leu – grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective

GRATUIT:

Persoanele fizice prevăzute la art.1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările și completările ulterioare.

Fundațiile înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural.

Organizațiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unități specializate care asigură găzduire, îngrijire socială și medicală, asistență, ocrotire, activități de recuperare, reabilitare și reinserție socială pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane vârstnice, precum și pentru alte persoane aflate în dificultate, în condițiile legii.

Veteranii de război, văduvele de război și văduvele necăsătorite ale veteranilor de război.

Pensionarii care au lucrat minim 10 ani în rețeaua muzeală – pe bază de documente justificative.

Persoane care lucrează în rețeaua muzeală – pe bază de legitimație.

Membrii ICOM / AICA – pe bază de legitimație. 

În perioada 1-4 iunie 2023, expozițiile permanente ale Complexului Muzeal Arad vor fi deschise cu un orar special!

Muzeul de Artă Arad  (Str. Gh. Popa de Teiuș 2-4, etaj II, Arad)

Orar: 11.00-19.00, ultima intrare 18.30

Cu biletul de intrare de la expoziția “Călătorie cu trenul la Arad” (Sala Polivalentă) se poate vizita gratuit Muzeul de Artă Arad (str. Gheorghe Popa de Teiuș, 2-4, etaj II)

Muzeul de Științe ale Naturii și expoziția de reptile și insecte vii (Palatul Cultural, Piaţa George Enescu 1, Arad, intrarea dinspre Parcul Copiilor)

Orar: 11.00-19.00, ultima intrare 18.30

Taxă intrare:

20 lei – adulți

15 lei – pensionari

12 lei – studenți, preșcolari, elevi

11 lei – grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.