Specialiştii Centrului de Consiliere şi Asistenţă Specializată pentru Persoanele cu Tulburări de Spectru Autist şi Familiile Acestora din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad au derulat pe parcursul lunii aprilie o campanie de conştientizare a autismului.
Este vorba despre o serie de workshop-uri susţinute în unităţile de învaţământ partenere din întreg judeţul: Gradiniţa P.P. 14 Arad, Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn” Arad, Grădiniţa P.P. „Curcubeul Copiilor” Arad, Şcoala Gimnazială „Godo Mihaly” Dorobanţi la care au participat peste 90 de cadre didactice din învăţământul şcolar şi preşcolar.
Scopul campaniei este acela de informare a cadrelor didactice despre tulburarea de spectru autist şi asimilarea unor tehnici de lucru cu copiii diagnosticaţi cu autism sau cu cerinţe educaţionale speciale.
„În cadrul acestor workshop-uri am avut privilegiul să ne întâlnim cu oameni frumoşi care conştientizează nevoia de integrare a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale şi care îşi doresc să aducă contribuţia la acest proces. Copiii cu tulburări din spectrul autist au moduri diferite de a învăţa, de a comunica şi de a socializa şi este nevoie ca metodele didactice să fie adoptate acestora”, susţine Elisabeta Pota, psiholog şi coordonator al Centrului de Consiliere şi Asistenţă Specializată pentru Persoanele cu Tulburări de Spectru Autist şi Familiile Acestora.
„Sistemul suntem noi toţi. Împreună îi putem ajuta pe copii să se integreze în lumea noastră. Cu cât autismul este mai vizibil, cu atât societatea va înţelege mai bine. Cu cât înţelegem mai bine, cu atât mai repede vom accepta diferenţele! Diversitatea ne face Unici!”. Acesta este sloganul sub care s-a desfăşurat Campania de Conştientizare a Autismului în anul 2015.
În fiecare an mai mulţi specialişti, psihologi şi logopezi, din cadrul Centrului de Consiliere şi Asistenţă Specializată pentru Persoanele cu Tulburări de Spectru Autist şi Familiile Acestora, se implică în diverse activităţi de conştientizare şi informare cu scopul de a oferi informaţii despre autism şi de a combate miturile şi prejudecăţile care încă există în societatea românească. De la înfiinţare, prin serviciile oferite de acest centru, au fost asistaţi şi îndrumaţi 56 de beneficiari, în prezent 18 copii şi familii acestora aflându-se în consiliere specializată.
„Aceşti copii pot învăţa şi se pot adapta la tot ce înseamnă societate, atât timp cât părinţii, specialiştii şi cadrele didactice comunică şi lucrează în acest sens. Este nevoie de astfel de întâlniri pentru că doar împreună vom reuşi să schimbăm mentalităţi şi să deschidem perspectivele celor care interacţionează în mediul şcolar cu copiii cu nevoi speciale. Susţin astfel de campanii pentru că este nevoie de timp şi pricepere pentru a oferi o lume mai bună acestor copii”, a declarat Erika Stark, directorul general DGASPC Arad.
Lasă un comentariu