Caracatița care ține UTA captivă. Iată schema îmbogățirii pe spatele „Bătrânei Doamne”

Dacă cineva mai are dubii asupra cauzelor care au condus la dezastrul în care se zbate clubul fanion al Aradului iată schema prin care unii (puțini!) au numai de câștigat iar ceilalți, mulți și foarte mulți, au numai de pierdut.

Schema de mai sus însoțește o postare de pe Facebook a lui Sebastian Bulumac, membru fondator al Suporter Club UTA, care explică și arată cu degetul spre gruparea Meszar, o veritabilă caracatiță care și-a întins bine de tot tentaculele în jurul „Bătrânei Doamne”. Cu sprijin politic, desigur.

Dar, haideți să vedem ce dezvăluie Sebastian Bulumac:

𝐌𝐚𝐟𝐢𝐚 𝐟𝐨𝐭𝐛𝐚𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐚𝐫𝐚𝐝𝐞𝐚𝐧, 𝐭𝐞𝐧𝐭𝐚𝐜𝐮𝐥𝐞𝐥𝐞 𝐥𝐮𝐢 𝐀𝐥𝐞𝐱𝐚𝐧𝐝𝐫𝐮 𝐌𝐞𝐬𝐳𝐚𝐫, 𝐥𝐚 𝐫𝐚𝐧𝐝𝐮𝐥 𝐬𝐚𝐮 𝐮𝐧 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐩𝐮𝐬 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐞 𝐛𝐚𝐧𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐝(𝐞) 𝐬𝐢 𝐨𝐚𝐦𝐞𝐧𝐢 𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜𝐢.

Totul pe seama pasiunii pentru UTA a zeci de mii de aradeni si a unui numar mare de parinti si copii de care acest individ si cei din jurul sau si-au batut joc. O sa detaliez in cele ce urmeaza imaginea atasata ce duce cu gandul la o harta infractionala asa cum am vazut in filme politiste si veti intelege de ce consider ca acest individ, care e si functionar public, nu mai are ce sa caute la UTA. Si pana cand va sosi ziua in care va pleca, trebuie oprit in a mai castiga bani ce nu i se cuvin din comercializarea produselor comerciale cu brandul UTA.

Toate numele de firme si persoane pe care le vedeti in aceasta schema de sifonat bani le cunoasteti din dezvaluirile pe care le-am facut in ultimele luni, multe din ele preluate de presa locala. Am ales aceasta forma de reprezentare a felului prin care Alexandru Meszar castiga o gramada de bani din comercializarea de echipamente sportive ca sa puteti intelege mai bine cele relatate mai jos.

Alexandru Meszar este de mult timp director al DJST, adica Directia Judeteana de Sport si Tineret, institutie care are sub administrare si Bazinul Delfinul, pe care s-a pus lacatul acum doi ani de zile. Acest post e caldut nu doar pentru ca ii ofera un salariu de aproximativ o mie de euro lunar, desi trece destul de rar pe la locul de munca ci pentru ca ii confera posibilitatea de a influenta multe institutii publice si cluburi sportive din judet sa achizitioneze materiale sportive cu marca Saller de la firma sa, Inter Sport SRL (Str Minervei, 28A).

Numele Saller va e cunoscut pentru ca e producatorul de echipament cu care joaca UTA de cand este condusa de catre Meszar, asta cu toate ca oferte mult mai avantajoase pentru club au fost facute de catre alti potentiali sponsori tehnici, ca PUMA de exemplu. Degeaba din moment ce Meszar e legat de Saller, fiind importator direct prin firma sa, Inter Sport.

Inter Sport si-a triplat cifra de afaceri si profitul in anul 2021 in principal datorita ascensiunii echipei UTA in liga 1. Inter Sport vinde echipamente catre:

– firma care administreaza fanshopul de la stadion: Afront Mediatech, ce vinde mai departe catre toti suporterii UTA, dar si catre copiii din Academie, carora le e insuficient echipamentul oferit de catre clubul UTA; in anul 2021 suporterii UTA au cumparat de la fanshop produse in valoare de 1.040.042 RON, din care niciun leu nu a ajuns in clubul UTA; aceasta e valoarea fiscalizata, dar avem motive sa credem ca suma a fost mai mare

– clubul UTA, condus prin interpusul lui Meszar, presedintele Florian Voinea, este client direct al firmei detinute de Meszar, Inter Sport; clubul UTA cumpara echipamente de la Meszar din fondurile publice obtinute de la CMCA (Centrul Municipal de Cultura);

– Sport Trade, firma detinuta de subalternul din clubul UTA si prietenul vechi a lui Meszar, Misi Arpad Vida, unul din oamenii caruia ii puneti bani in mana cand va cumparati bilete sau abonamente fizic de la stadion; Sport Trade la randul ei vinde echipamente catre clubul UTA si catre clubul Atletico Arad, al carui proprietar este Meszar, dar care e condus, la fel ca UTA, tot de un interpus, pe numele lui Bogdan Onet; despre el va mai spuneam ca apare pe statul de plata al clubului UTA si in anul 2022, cu toate ca nu se regaseste in noua organigrama a Academiei UTA

– Profiteam Sport, este al patrulea client important al firmei Inter Sport (observati prezenta cuvantului „sport” in toata reteaua condusa de Meszar direct de el sau catre interpusi) si… deja nu mai e surpriza, este patronata de catre acelsi Bogdan Onet, presedintele clubului detinut de doua decenii de familia Meszar, Atletico Arad.

Probabil era prea batator la ochi ca in tot judetul sa fie doar firma Saller, asa ca Profiteam comercializeaza si alte branduri de echipamente (Givova, Joma, Select, etc), cele mai prezente fiind Givova, brand foarte prezent in Academia UTA, fiindu-le oferit spre cumparare parintilor.

Anul 2021 a fost foarte bun din punct de vedere financiar atat pentru Inter Sport-ul lui Meszar cat si pentru toti clientii importanti, exceptie clubul UTA care se afunda in datorii… Mai jos va prezint rezultatele financiare din 2020 si 2021 ca sa realizati ce a inseamnat un an complet de prezenta in liga 1 a clubului UTA pentru buzunarele lui Meszar si a interpusilor sai:

Inter Sport, 1 angajat
2021, cifra afaceri 1.634.000 RON, profit 446.000 RON,
2019 si 2020 fara activitate (nu exista date publice)
2018, cifra afaceri 641.000 RON, profit 156.000 RON


Profiteam Sport, 0 angajati
2021, cifra afaceri, 753.000 RON, profit 108.000 RON,
2020, cifra afaceri 430.000 RON, profit 33.000 RON

Sport Trade, 0 angajati
2021, cifra afaceri, 377.000 RON, profit 35.000 RON, din care 289.300 RON povin din facturi emise catre clubul UTA, adica 77% din cifra de afaceri a firmei
2020, cifra afaceri 483.000 RON, profit 38.000 RON (din care 465.706 RON povin din facturi emise catre clubul UTA, adica 96% din cifra de afaceri a firmei Sport Trade)


Afront Mediatech (fanshop UTA), 1 angajat
2021, cifra afaceri, 1.040.000 RON, profit 62.000 RON,
2020, cifra afaceri 257.000 RON, profit 4.700 RON


Facand un calcul simplu observam ca in anul 2021 Inter Sport-ul lui Meszar impreuna cu firmele controlate de acesta prin interpusii sai au avut in total o cifra de afaceri de 3.804.000 RON fata de 1.170.000 RON, cifra de afaceri cumulata din precedentul an, 2020. Este evident ca aceasta crestere considerabila are legatura cu promovarea clubului UTA, cu reintoarcerea spectatorilor la stadion si cu cresterea emulatiei din jurul fenomenului UTA si a fotbalului aradean.

In tot acest timp in conturile clubului UTA nu a intrat niciun leu de pe urma activitatii comerciale de la fanshop, primele sume de bani fiind virate abia dupa luna august a acestui an, in urma mitingului si presiunilor facute de catre Suporter Club UTA. Practic au fost inselati mii de suporteri sufletisti care au platit preturi adesea prohivitive, fiind convinsi ca isi ajuta clubul de suflet. In realitate au virat bani in buzunarele lui Meszar.

Un amanunt important de precizat e ca atat cluburile UTA, cat si Atletico precum si alte cluburi sportive (nu doar de fotbal) care au cumparat echipamente de la firmele controlate de FUNCTIONARUL PUBLIC Alexandru Meszar, au folosit bani publici primiti prin intermediul CMCA in urma unor poiecte acceptate. Stim bine ca seful celui mai putrenic partid aradean este cel care ia mare parte din deciziile la nivel local, asta ca sa intelegeti prezenta sa in scandarile peluzei, pe bannerul cu „mafia fotbalului aradean”, dar si in aceasta schema.

In final amintesc ca clubul Atletico este de 20 de ani abonati la banii publici, dar pe langa asta de cand Meszar conduce UTA, Artletico foloseste resurse importante ale clubului UTA, pentru ca cine sta sa numere mingile sau tricourile cumparate de catre UTA, nu-i asa? Dar asta nu e tot, Atletico fura efectiv jucatori din Academia UTA pentru ca ulterior sa-i readuca la UTA dar in coproprietate 50-50%, astfel incat dupa ce ei vor fi promovati in fotbalul mare, jumatate din sumele de vanzare sa intre direct in conturile lui Meszar. Bineinteles ca si sumele care intra in clubul UTA sunt controlate tot de catre Meszar prin semnatura presedintelui subordonat, paradoxal, nu-i asa?

In concluzie Alexandru Meszar, in calitate de:
– sef al Directiei Judetene de Sport
– conducator al clubului UTA
– proprietar al clubului Atletico
– proprietar Intersport, importator Saller
– sef direct al celor care controleaza Sport Trade si Profiteam Sport
– furnizorul cel mai important al fanshopului clubului UTA
– si nu in ultimul rand, membru marcant UDMR si pion al lui Ghita Falca


castiga bani din mare parte din tranzactiile ce implica vanzare de echipament sportiv in Arad, din orice produs comercializat cu brandul UTA, din vanzarile de jucatori precum si din mare parte din contractele dubioase incheiate de clubul UTA sub conducerea sa. Sa nu uitam ca s-a furat inclusiv din bilete si abonamente!

Prin actiunile din ultimele luni si prin presiunea constanta a Suporter Club UTA, o parte din aceste tranzactii au iesit la lumina si banii au inceput sa intre mai transparent in club:
– UTA a anuntat in premiera numarul de abonamente
– numarul de spectatori se anunta in premiera in acest sezon la fiecare meci
– firma deputatului Glad Varga ofera bonuri fiscale la orice suc sau apa vandute in incinta stadionului
– firma care administreaza fanshopul a virat in contul UTA suma de 80.000 EUR in ultimele doua luni.


E un pas inainte dar insanatosirea clubului UTA inseamna plecarea din club a celui care administreaza un buget consistent din care cel putin o treime provine de la suporteri. Din calculele mele suporterii vor contribui in acest an cu aproximativ 1,5 milioane EUR la bugetul clubului in conditiile in care echipa se lupta sa evite retrogradarea. In acelasi timp tot din taxele si impozitele platite de zeci de mii de aradeni, suporteri ai clubului UTA, ajung in club mai bine de un milion de EUR, contributia autoritatilor locale.

Autoritatile „competente” inca dorm, dar Suporter Club UTA si mare parte din suporterii aradeni au deschis ochii.

UTA libera!”

Acestea fiind spuse, așteptăm reacția autorităților în acest caz. Nu credem că o masă la „oficială”, ori de câte ori UTA joacă acasă, le va face să închidă ochii în fața unor evidențe grosolane, expuse cât se poate de clar mai sus.

Cât despre politicienii care se cațără pe cel mai important simbol al Aradului, în perspectiva viitoarelor alegeri, suntem convinși că nu vor vedea nici un vot din partea celor care iubesc cu adevărat UTA.

  1. lucrurile astea se stiu de mult dar nu face nimeni nimic. de ce oare?

    Raspunde
  2. Va bateti gura de pomana dle Bulumac, nu e cum vrem noi ci cum vor cei care conduc.

    Raspunde
  3. problema se poate rezolva cat se poate de simplu: se retrage dreptul de folosinta a siglei, culorilor si palmaresului. numai ca nu e atat de simplu, ca ar insemna sa dispara UTA actuala. pacat ca am ajuns iar de unde am pornit. sau sa plece actualii si sa vina investitori seriosi. asta ar fi solutia cea mai ok.

    Raspunde
  4. […] Caracatița care ține UTA captivă. Iată schema îmbogățirii pe spatele „Bătrânei Doamne” Cuvinte cheie […]

    Raspunde
  5. […] Citește și:Caracatița care ține UTA captivă. Iată schema îmbogățirii pe spatele „Bătrânei Doamne” […]

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.