Caravana Metropolis – Cinema în aer liber se întoarce cu cele mai bune filme în patru orașe din România – Arad, Sibiu, Timișoara și Brașov!
Pentru informații detaliate și programul filmelor selectate la cea de-a cincea ediție a Caravanei Metropolis, stă la dispoziție site-ul caravana.metropolisfilm.ro
Caravana Metropolis revine în 2016, după patru sezoane în care a strâns peste 300 000 spectatori, în toată țara. Evenimentul se va desfășura la Arad, Sibiu, Timișoara și Brașov.
Într-o perioadă în care din ce în ce mai multe cinematografe se închid, iar majoritatea filmelor care intră în rețeaua de distribuție și au spectatori sunt blockbustere, Caravana Metropolis aduce filmul european de autor mai aproape de publicul larg și este evenimentul care aduce cei mai mulți spectatori pentru acest tip de cinema.
Un număr de 13 filme de autor vor fi proiectate de marți până duminică, de la orele 21:30, utilizând cel mai performant echipament de proiecție în aer liber din România, un ecran gonflabil de 120 m², și singurul proiector digital mobil din țară, de 17.000 lumeni, care permit urmărirea filmelor la o calitate înaltă, întâlnită în marile cinematografe ale lumii. Filmele din selecția oficială, drame, thrillere, documentare pentru toate gusturile și vârstele, se bucură de numeroase premii la importante festivaluri internaționale, precum Cannes, Berlin, sau Premiile Oscar și BAFTA. Majoritatea filmelor abordează teme contemporane importante, precum criza refugiaților, holocaustul, consumul de droguri, LGBT sau identitatea femeii în societate.
Cele 13 filme din selecția oficială a Caravanei Metropolis sunt:
FIUL LUI SAUL/ SON OF SAUL (Ungaria), r. László Nemes, cu Urs Rechn, Levente Molnár. Filmul a primit peste 30 de nominalizări şi a câştigat 22 de premii, dintre care, cel mai important este Oscarul pentru Cel mai bun film străin, în 2016. A fost distins cu Marele Premiu al Juriului şi cu Premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes și cel mai bun film la ediţia din acest an a Globurilor de Aur.
Sinopsis: Saul Ausländer (Géza Röhrig) este un prizonier evreu din Ungaria, forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare din lagărul de concentrare. În timpul ce se află într-unul dintre crematorii, Saul descoperă cadavrul unui băiat pe care îl bănuieşte a fi propriul său fiu şi decide să îndeplinească o misiune imposibilă, aceea de a salva din flăcări trupul neînsufleţit al copilului şi a-l înmormânta cum se cuvine. Filmul prezintă cele două zile din viaţa unui bărbat obligat să îşi uite umanitatea şi încercarea lui disperată de a găsi mântuirea salvând corpul copilului.
DESPRE OAMENI ȘI OI/ RAMS (Islanda), r. Grímur Hákonarson, cu Theodór Júlíusson, Sigurður Sigurjónsson. Câştigător al premiului Un Certain Regard, la Cannes Film Festival 2015 şi al premiului publicului la TIFF 2015.
Sinopsis: Cu toate că împart pământul și stilul de viață, frații nu și-au mai vorbit de patru decenii. Atunci când o boală incurabilă infectează turma lui Kiddi, toată valea devine amenințată iar autoritățile decid să eutanasieze animalele pentru a opri răspândirea, decizie pe care frații nu o pot accepta. Filmul este o poveste inteligentă despre diverse tipuri de pierderi. DHEEPAN (Franța), r. Jacques Audiard – Câștigător al Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes 2014.
Sinopsis: Fugind din calea războiului civil din Sri Lanka, un fost soldat, o femeie tânără și o fetiță pretind că sunt o familie pentru a trece granițele. Refugiați în Franța, într-un oraș problematic, abia cunoscându-se unii pe alții, ei încearcă să-și construiască un cămin.
AMY (UK), r. Asif Kapadia – Câștigător al Premiilor Oscar și BAFTA pentru Cel mai bun documentar în 2016. Un talent unic într-o generaţie, Amy Winehouse a fost o cântăreaţă care a captat atenţia întregii lumi. Un artist de jazz în cel mai autentic sens al cuvântului – a scris şi a cântat din suflet, folosindu-se de harul său muzical pentru a-şi analiza propriile probleme.
MUSTANG (Turcia), r. Deniz Gamze Erguven, cu Tugba Sunguroglu, Gunes Sensoy, Elit Iscan – Filmul a fost nominalizat la Oscar și la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin și a avut premiera la Cannes în 2015, în secțiunea Quainzaine des realisateurs. Laureat al premiului European Discovery of the Year la European Film Awards.
Sinopsis: Este începutul verii. Într-un sat din nordul Turciei, Lale și cele patru surori ale sale se întorc de la școală, jucându-se cu un grup de băieți. Jocurile lor, considerate necuviincioase de familie, provoacă un scandal cu consecințe neprevăzute. Progresiv, părinții lor transformă casa într-o închisoare. Treburile casnice înlocuiesc activitățile școlare și căsătorii sunt aranjate. Cele cinci surori, conduse de dorința de libertate, răstoarnă limitele impuse de către familia lor.
TINEREȚEA/ YOUTH (Italia, Franța), r. Paolo Sorrentino, cu Rachel Weisz, Paul Dano, Michael Caine, Harvey Keitel. În competiție la Cannes, nominalizat la Oscar pentru Cea mai bună coloană sonoră, Premiul publicului la Karlovy Vary IFF.
Sinopsis: La giovinezza spune povestea a doi bătrâni prieteni – un dirijor şi compozitor, pe de o parte, şi un regizor, pe de altă parte -, care se gândesc la cât timp le-a mai rămas de trăit, în timp ce îşi petrec vacanţa în Munţii Alpi. Filmul urmăreşte eforturile celor doi de a se întoarce la cariera lor, precum şi relaţiile pe care le au cu copiii lor, dar şi modul în care aceştia interacţionează cu ceilalţi oaspeţi ai hotelului la care sunt cazaţi.
BROOKLYN (Irlanda), r. John Crowley, cu Saoirse Ronan, Domhnall Gleeson – Nominalizat la trei premii Oscar, printre care pentru Cel mai bun film și Cea mai bună actriță într-un rol principal.
Sinopsis: Ellis Lacey vine din Irlanda la New York în anii 1950. Prinsă între dorul de casă și un nou stil de viață, ea va trebui să aleagă între doi bărbați pe care îi iubește și două țări.
Povestea personajului Ellis este povestea unei femei care pleacă de acasă și se maturizează, devine puternică și încrezătoare în sine, se descoperă și înfruntă lipsa, tristețea și greutățile și se dezvoltă.
DANEZA/ THE DANISH GIRL (UK), r. Tom Hooper, cu Eddie Redmayne, Alicia Vikander în rolurile principale – Premiul Oscar pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar, nominalizat la alte 3 categorii la Premiile Oscar, la 3 Globuri de Aur și la 5 premii BAFTA.
Sinopsis: Este anul 1910, iar pictorița Gerda Gottlieb așteaptă un model. Acesta întârzie să apară, așa că Gerda îl roagă pe soțul ei, Einar, să îmbrace desuuri de damă pentru a-i poza. Niciunul dintre ei nu știe că acest eveniment minor le va schimba viețile: Einar se va reinventa treptat sub numele de Lili Elba, iar două decenii mai târziu va deveni primul bărbat din lume care va suporta o operație de schimbare a sexului.
LEGEA PIEȚEI/ LA LOI DU MARCHE (Franța), r. Stephane Brize, cu Vincent Lindon. Filmul a avut premiera mondială la Cannes în 2015, unde actorul Vincent Lindon a primit Premiul pentru interpretare masculină, același premiu fiindu-i acordat și la Premiile Cesar.
Sinopsis: La 51 de ani, după aproape doi ani de șomaj, Thierry își găsește un nou loc de muncă: supraveghetor la un hipermarket. Însă aici se trezeşte pus în faţa unei dileme morale. Poate accepta orice compromis impus de şefii săi, doar ca să-și păstreze nou job obţinut cu greu?
STRADA CLOVERFIELD 10/ 10 CLOVERFIELD LANE (SUA), r. Dan Trachtenberg, cu Mary Elizabeth Winstead, John Goodman
Sinopsis: Michelle lasă totul în urmă – casă, iubit, inel de logodnă. Însă, curând, după un accident pe șosea, se trezește într-un buncăr subteran unde Howard (John Goodman) o informează că a supraviețuit unui atac chimic, și că singurii alți supraviețuitori sunt el și acolitul său, Emmett (John Gallagher Jr.). Totuși, Howard este doar excentric sau nebun? Este un salvator sau un agresor?
TREI AMINTIRI DIN TINEREȚE/ TROIS SOUVENIRS DE MA JEUNESSE (Franța), r. Arnaud Desplechin, cu Quentin Dolmaire, Mathieu Amalric. Filmul a fost laureat al premiului Cesar pentru cel mai bun regizor și al premiului SACD la Cannes 2015.
Sinopsis: Trois souvenirs de ma jeunesse constituie prequel-ul altui film, al aceluiași regizor (proiectat în Competiția oficială de la Cannes acum aproape 20 de ani) Comment je me suis disputé… (ma vie sexuelle), din 1996. Acesta din urmă ni-l prezenta pe tânărul Paul Dedalus (numele personajului a fost ales ca un omagiu adus lui James Joyce) aflat în plină criză existențială: oare să-și definitiveze masteratul și să devină profesor cu normă întreagă? Chiar își iubește partenera sau ar trebui să-și refacă viață alături de una dintre celelalte amante?
TESTAMENTUL NOU NOUȚ/ LE TOUT NOUVEAU TESTAMENT, r. Jaco Van Dormael, cu Catherine Deneuve, Benoît Poelvoorde – Nominalizat la Globul de Aur și la Premiile Cesar pentru cel mai bun film strain.
Sinopsis: O comedie absurdă și dram în același timp, despre viață, moarte, destin și liber arbitru. Despre un Dumnezeu care ne dă totul pe tavă, un Dumnezeu lipsit de compasiune pentru umanitatea creată chiar de el, care în accese dictatoriale ne servește niște legi implacabile și ciudate în același timp (legile lui Murphy). Dumnezeu va fi confruntat cu propriile legi în timpul călătoriei sale pe Pământ.
DINCOLO DE CALEA FERATĂ, r. Cătălin Mitulescu, cu Alexandru Potocean și Ada Condeescu – Filmul va avea premiera internațională în Competiția Festivalului de Film de la Karlovy Vary
Sinopsis: Radu se întoarce din Italia după o absență de un an și își găseşte soţia total schimbată. Cei doi petrec o noapte în care încearcă să se regăsească. Distanța a creat neîncredere şi confuzie între ei, însă Radu speră la posibilitatea unui nou început. Muzica răsună dincolo de calea ferată, iar toți prietenii petrec la nunta din cartier. Nicicând noaptea nu a fost atât de lungă.
Lasă un comentariu