Care este SOARTA MIILOR de construcții ÎNCEPUTE ȘI ABANDONATE?

Care este SOARTA MIILOR de construcții ÎNCEPUTE ȘI ABANDONATE?

Țara este plină de construcții începute și abandonate, iar nimeni nu pare să se sinchisească de aspectul dezolant pe care acestea îl oferă orașelor.

Fie că vorbim despre lucrări demarate în perioade de boom economic, fie despre clădiri ridicate fără autorizații, proiecte tehnice sau detalii de construcție, legislația este blândă în ambele cazuri, iar proprietarii sunt relaxaţi în privinţa termenelor de finalizare.

Dacă în prima situație, proprietarii firmelor de construcție au fost afectați de criza economică și au fost nevoiți să sisteze orice lucrare din lipsă de bani, în cea de-a doua, autoritățile sunt cele care au blocat construcțiile.

Inspectoratul de stat în construcţii a verificat anul trecut 65 de mii de clădiri şi a descoperit nereguli la 30% dintre acestea, potrivit Digi24.

Amenzile sunt derizorii spun specialiştii, iar obţinerea autorizaţiilor dura prea mult astfel că lucrările nu puteau începe când dorea investitorul.

Cine construieşte fără autorizaţie sau nu a terminat la timp lucrările riscă amenzi între 1.000 şi 100.000 de lei.

Mulţi proprietari de clădiri nefinalizate au găsit, însă, „portițe” de a se feri de aceste sancţiuni: au dat jos de pe clădiri plăcuţele care anunţă termenele de finalizare.

Legea prevede că dreptul de a constata contravenţiile şi de a aplica amenzile se prescrie în termen de 2 ani de la data săvârşirii faptei, iar cum pe clădiri nu sunt scrise termenele, autosesizarea autorităţilor este aproape inexistentă.

În acest context, Inspectoratul de stat poate doar să anunţe prefectura care apoi să meargă în instanţă.

Iar dacă se ajunge aici orice intenţie de a continua construcţia este amânată până la decizia finală a judecătorilor.

Nu doar încălcarea legii a blocat multe construcţii. În unele cazuri dezvoltatorii au fost loviţi de efectele crizei financiare.

Pentru că imobilele neterminate au fost ridicate într-un moment în care preţurile materialelor şi al terenurilor era unul ridicat, clădirile nu mai sunt acum profitabile. De asta nici nu îşi găsesc cumpărători, iar proprietarii decid să nu continue lucrările, cel puțin deocamdată.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.