Care este soluția municipalității pentru problema oamenilor străzii. Unde vor fi duși aceștia

Care este soluția municipalității pentru problema oamenilor străzii. Unde vor fi duși aceștia

Sediul Direcţiei Generale Poliţia Locală din Micălaca a primit o nouă destinaţie. Biroul situat pe Calea Radnei, blocul 108, va fi dedicat gestionării unei probleme pe care administrația o consideră prioritară: contravențiile și chiar infracțiunile săvârșite de cerșetori, oameni ai străzii, consumatori de substanțe halucinogene.

Este o necesitate, deoarece persoanele respective, prin conduita și starea în care se află la momentul în care sunt ridicate de pe domeniul public, generează provocări deosebite pentru polițiștii locali și partenerii instituționali. De aici a rezultat şi necesitatea implementării unor măsuri diferite de cele valabile la alte locații ale DGPLA (măsuri sanitare, de siguranță, de confort și protecție a celor intervievați).

„Încercăm să implementăm un concept nou pentru oamenii străzii care crează un anumit disconfort cetăţenilor. Pe de o parte suntem conştienţi de faptul că unii dintre ei chiar au probleme, iar noi le-am putea rezolva. Îi adunăm din stradă, îi ducem aici, unde poliţiştii locali îi vor identifica şi le stabilesc starea de sănătate. Acolo unde sunt implicaţi şi copii vom încerca să vedem dacă le putem oferi mai mult decât primesc în acel moment. Biserica ne sprijină nu numai cu consiliere spirituală, dar oferă o masă celor care vor sta câteva ore bune aici. Sunt convins că pentru o parte dintre ei se vor găsi soluţii, cum am încredere că unii nu-şi doresc să fie în asemenea situaţii. De aceea trebuie să ne aplecăm cu grijă şi într-o parte şi în cealaltă, finalitatea fiind ca ei să nu mai ajungă în stradă”, a declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarţ.

„Este o iniţiativă care sper că va produce efecte pozitive. Între 6 şi 8 poliţişti locali vor fi implicaţi în această activitate. În măsura în care va fi nevoie de mai mult, vom face mai mult. Am pornit de la o nevoie operaţională, dar ne dorim să putem întocmi o bază de date cu persoanele aflate în stradă: profil demografic, stare de sănătate. Datele statistice care vor rezulta din această activitate de identificare și procesare, precum și opțiunile administrației, vor fi puse la dispoziția publicului arădean. Ceea ce se va întâmpla aici este o provocare specială diferită de orice sarcini ale Poliţiei Locale şi ne asumăm faptul că este nevoie de prezenţa partenerilor noştri. Unul dintre motivele fundamentale ale înfiinţării acestei locaţii este faptul că nu avem competenţă pe tot ceea ce aceşti oameni pot face”, a declarat directorul Direcţiei Generale Poliţia Locală Arad, Adrian Toma.

Având în vedere faptul că polițiștii locali preiau de pe domeniul public persoane care au, adesea, atât caracteristici de contravenienți, cât și de victime, parteneriatul cu Directia de Asistenţă Socială Arad are o importanţă deosebită.

„Vom avea o componentă socială de a veni în sprijinul oamenilor aflaţi în nevoie şi implicit a celor preluaţi de Poliţia Locală, dar va fi şi o componentă medicală primară. Din punct de vedere social încercăm să sprijinim persoanele găsite, încercăm să le oferim ajutorul prin Adăpostul de Noapte. În acelaşi timp prin asistenţii sociali, consilierii juridici dar şi cu ajutorul psihologilor, le venim în întâmpinare, astfel încât dacă nu au venituri să poată beneficia de un ajutor social, întocmindu-le dosare în acest sens. Dacă nu au acte îi sprjinim să obţină documente, iar pe cei care solicită un loc de muncă îi ajutăm să se reintegreze în societate”, a declarat directorul DAS Arad, Oana Pârvulescu.

Disponibilitatea Arhiepsicopiei Aradului de a se implica material și uman în acordarea de asistență pentru desfășurarea acestui proces reprezintă nu doar un act de generozitate, ci ajută și administrația, implicit pe arădeni, pentru că se poate preveni prăbușirea fizică bruscă, în custodia DGPLA a respectivilor persoane, aflate adesea într-o stare precară de sănătate, informează municipalitatea.

„Activitatea ce se va desfăşura aici este una necesară deoarece vine în sprijinul oamenilor care au nevoie de noi. Sunt semenii noştri aflaţi din diferite motive în dificultate şi atunci trebuie să fie ajutaţi. Arhiepiscopia va oferi spirjin spiritual şi asistenţă materială. Vom asigura masa pentru cei care vor fi aduşi aici. Dorim să identificăm cu ajutorul parohiilor noastre, familiile acestor oameni care au ajuns în stradă, să-i ajutăm şi să-i recuperăm pe cei care pot fi recuperaţi, reintegrându-i în societate”, a explicat episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Emilian Crişan.

Acest demers este doar începutul unui proiect mai amplu al administraţie locale arădene. „Este o încercare de a face o regulă în acest domeniu. Îmi doresc un al doilea pas pe care îl vom face odată cu elaborarea unei hotărâri locale care să ne permită confiscarea banilor găsiţi asupra cerşetorilor, astfel încât să-i determinăm să nu mai iasă pe stradă”, a concluzionat edilul Călin Bibarţ.

  1. Vom avea,vom face…Pana acum ce a-ti facut?Concret!

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.