Carnagiul de la Centrul Martorilor lui Iehova din Hamburg. Cine e asasinul și primele informații despre un posibil motiv

Șapte persoane au fost ucise și mai multe grav rănite, în carnagiul de joi seara de la centrul comunitar al Martorilor lui Iehova, din Hamburg. Între timp se știe cine a fost atacatorul și există unele indicii despre motiv. Senatorul pentru Interne al Hamburg-ului a facut vineri primele declarații despre oribila faptă.

Atac armat la Hamburg / Foto: Georg Wendt / DPA / Profimedia

Crimele s-au petrecut joi seara în districtul Hamburg Alsterdorf în timpul, sau imediat după o întâlnire a Martorilor lui Iehova. Evenimentul a început în jurul orei 19, în așa-numita Sală a Regatului. Postul de televiziune NDR a relatat că făptuitorul ar fi spart o fereastră din spatele clădirii și astfel a intrat în casă, apoi i-a împușcat pe cei prezenți.

Cum s-au petrecut faptele

În jurul orei 21.00, joi seara, Philipp F., un german de 35 de ani, s-a apropiat de centrul comunitar al Martorilor lui Iehova din Hamburg, a scos arma, s-a dus la una dintre ferestrele de la parter și a tras în rafale. În carnagiu au decedat șapte persoane (patru bărbați, două femei, un copil nenăscut), alte câteva au fost rănite, unele grav.

La doar câteva minute după ce au fost trase primele focuri, polițiștii au primit primele apeluri de la vecini, care au raportat „salve repetate de foc”. La ora 21.08, la fața locului se aflau primele servicii de urgență. În total, aproape 1.000 de polițiști au participat la operațiune.

Când primii salvatori au avut acces în clădire la ora 21:11, au fost deja primite 47 de apeluri de urgență. Ofițerii l-au văzut pe F., care a fugit imediat la primul etaj, unde s-a împușcat. Arma crimei e un pistol Heckler & Koch P30L, motivul e încă neclar, deși există unele indicii.

Amok

Senatorul de Interne al Hamburgului, Andy Grote, a descris atacul drept un „amok”. Potrivit rapoartelor poliției, făptuitorul a tras nouă magazii, ceea ce corespunde la peste 130 de focuri. El ar mai fi avut la el alte 22 de magazii cu cartușe.

Potrivit poliției, șapte persoane au murit în atac. Acesta include patru bărbați și două femei cu vârste cuprinse între 33 și 60 de ani, precum și un copil nenăscut, pe care mama l-a pierdut în urma împușcăturii. La sosirea poliției, făptuitorul a fugit la primul etaj al clădirii și s-a împușcat acolo. Au fost în total opt decese.

În plus, șase femei și doi bărbați cu vârste cuprinse între 23 și 46 de ani au fost răniți, a anunțat senatorul de interne într-o conferință de presă. Cel puțin patru dintre aceste victime au suferit răni care le-au pus viața în pericol. 20 de persoane au putut fi scoase din clădire în siguranță, fără răni fizice. Potrivit lui Grote, probabil „mulțumită intervenției foarte, foarte rapide și hotărâte a forțelor de poliție” nu au mai existat victime.

Fost membru al Martorilor lui Iehova

Senatorul de interne al Hamburgului a spus că făptuitorul este un german necăsătorit, în vârstă de 35 de ani, care locuia și lucra în Hamburg din 2014. După cum a relatat „Spiegel”, bărbatul din orașul Kempten (Allgäu) ar fi crescut într-o familie strict religioasă.

F. a făcut practică bancară și apoi a studiat administrarea afacerilor. Pe internet, s-a prezentat ca și consultant în domenii care variau de la „control” la „teologie”.

Senatorul Grote a mai precizat că făptuitorul a fost membru al Martorilor lui Iehova, care a părăsit comunitatea în urmă cu un an și jumătate „de bunăvoie, dar nu definitiv”.

Bărbatul nu avea condamnări anterioare și, prin urmare, nu a fost înregistrat de poliție. El avea licență de pistol ca trăgător sportiv și deținea legal un pistol semiautomat, de la producătorul Heckler & Koch, din luna decembrie.

Motiv neclar, sute de cartușe

Posibilul motiv al crimelor este totuși neclar, potrivit șefului securității statului, al poliției din Hamburg, Thomas Radszuweit. Până acum, nu se presupune că infracțiunea a fost motivată politic.

După cum a anunțat șeful poliției din Hamburg, Martin Meyer, autoritatea de arme din Hamburg a efectuat un control neanunțat asupra asasinului, la începutul lunii februarie, în urma unui pont anonim pe care autoritatea l-a primit în ianuarie 2023. În acesta s-ar fi indicat o boală psihică, de care ar fi suferit făptuitorul. Prezumtiva boală nu a fost însă niciodată certificată medical.

În notificarea scrisă se mai spunea că făptuitorul era „deosebit de supărat” pe adepții religioși, în special pe Martorii lui Iehova și pe fostul său angajator. Cu toate acestea, el s-a dovedit a fi cooperant în timpul verificării și își ținea arma în mod corespunzător, într-un seif, la momentul controlului.

După cum a anunțat șeful parchetului din Hamburg, Ralf Peter Anders, apartamentul făptuitorului a fost deja percheziționat. Au fost găsite 15 magazii încărcate cu câte 15 cartușe și încă alte 200 de cartușe.

Poliția se concentrează pe căutarea și interogarea posibililor martori care pot oferi informații despre crimă. S-a înființat un portal pe internet în acest scop, prin care se pot transmite informații.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.