Carte document despre istoria medicinei evreiești din Arad

Carte document despre istoria medicinei evreiești din Arad

La Centrul de Studii Iudaice „Academician Nicolae Cajal” din Arad a fost lansată, zilele trecute, o carte document semnată de prof. univ. dr. Alexandru Dumnici. „Istoria medicinei evreiești din Arad” este cea de a doua carte a autorului, după „Istoria Spitalului Municipal Arad” .

„În timp ce mă documentam pentru scrierea „Istoriei Spitalului Municipal Arad” am constatat că în perioada interbelică aproximativ 40% dintre medicii acestui spital erau de origine evreiască, motiv pentru care mi-am propus să aprofundez documentarea, mai ales că eu provin din zona orașului Sighetu Marmației, o regiune în care multiculturalitatea a fost întotdeauna la ea acasă. (…) Iar cum acest subiect nu a fost abordat până acum, mi s-a părut foarte interesant”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Dumnici.

Potrivit acestuia, membrii comunității evreiești din Arad susțineau, în perioada interbelică, studiile medicale ale tinerilor, ceea ce a determinat o creștere importantă a numărului de medici în oraș.

„Copiii cei mai talentați ai familiilor de evrei studiau Medicina în facultăți din străinătate iar după absolvire, întorcându-se acasă, au început să aplice cunoștințele dobândite în timpul studiilor făcute la Paris, Berlin, Viena sau Budapesta. O altă explicație pe care am găsit-o în cursul documentării a fost și aceea că membrii comunității evreiești locale au susținut școlarizarea acestor tineri, alături de familiile lor. După absolvire, medicii rambursau cheltuielile făcute de comunitate pentru studiile lor, sprijinind astfel și afirmarea altor tineri talentați, aflați în formare”, a menționat prof. univ. dr. Alexandru Dumnici.

Acesta a mai arătat că prima anestezie generală efectuată la Spitalul Municipal din Arad a avut loc în anul 1848, la doi ani de la descoperirea eterului în SUA, primul pacient operat cu ajutorul acestei tehnici de anestezie fiind un ziarist arădean.

Lansarea cărții s-a bucurat de prezența a numeroase personalități, între care prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, ing. Ionel Schlessinger, președintele Comunității Evreilor din Arad, prof. univ. dr. Marcel Grec, directorul Centrului de Studii Iudaice din Arad.

Cartea a apărut la Editura „Vasile Goldiș University Press”.

Sursa: Agerpres
Sursa foto: Arq.ro

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.