Cartuşe pentru imprimantă – cum se realizează procesul de înlocuire?

Cartuşe pentru imprimantă – cum se realizează procesul de înlocuire?

Imprimantele sunt dispozitive foarte importante în munca de birou, însă şi pentru realizarea proiectelor personale. Aceste dispozitive sunt întâlnit în birourile de amploare cu mulți angajați dar şi în birourile personale unde sunt utilizate de una, două persoane.

Întreținerea echipamentului şi înlocuirea cartuşelor sunt operațiuni importante care contribuie la funcționarea corectă a dispozitivului şi totodată sunt esențiale pentru prelungirea duratei de exploatare. În rândurile următoare ne-am propus să ne oprim atenția asupra acestor etape şi vom discuta despre imprimante cu tehnologie inkjet. 

Sfaturi de achiziţie a consumabilelor

Înainte de a iniția orice operațiune de înlocuire a consumabilelor este important ca acestea să fie achiziționate corect. Primele detalii ce trebuie verificate țin de marcă şi model. Fiecare imprimante are un anumit cod şi în funcţie de acesta se achiziţionează consumabilele. Spre exemplu pentru dispozitivul CANON Pixma model TS305 se achiziţionează cartuşe imprimante Canon PG 545 pentru imprimare monocromă sau variante compatibile, pe când modelul HP Officejet Pro 6230 ePrinter, este mai permisiv, deci pot fi utilizate mai multe tipuri de cartușe compatibile (HP 934 Negru C2P19AE, HP 934XL Negru C2P23AE).

Trebuie să se acorde atenţie sporită furnizorului, pentru a avea certitudinea că sunt achiziționate consumabile de calitate, care funcţionează perfect. Există magazine fizice şi online de specialitate din care pot fi cumpărate aceste echipamente. Astfel de parteneri vin cu prețuri competitive şi oferă garanţie pentru produsele comercializate, deci utilizatorii beneficiază de calitate. 

Înlocuirea cartuşelor de imprimantă 

Fie că vorbim de cartuşe imprimanta HP, cartuşe imprimantă Canon ori cartuşe imprimanta Epson, monocrome sau policrome, acestea trebuie înlocuite cu multă atenție, pentru a avea certitudinea că dispozitivul va produce printuri de calitate. Înlocuirea cartuşelor  se realizează când pe monitor este afișat mesajul de finalizare a cernelii. Toate etapele se desfăşoară cu imprimanta aprinsă, conectată la calculator şi alimentată cu coli de hârtie.

Operațiunile de înlocuire a cartuşelor sunt următoarele:

  • pe o coală de hârtie se aşează consumabilele nou achiziţionate scoase din ambalaj;
  • se realizează o inspecţie a acestora pentru a avea certitudinea că starea lor este impecabilă;
  • se pregăteşte o altă coală de hârtie, pentru depozitarea cartușelor uzate;
  • se ridică capacul şi se activează mecanismul de îndepărtare a cartuşelor, acesta diferă de la un dispozitiv la altul, deci este indicat să aveţi la îndemâna manualul de utilizare. La cele mai multe modele de imprimante inkjet, ridicarea capacului aduce cartuşele în poziţia optimă pentru a fi înlocuite, însă sunt şi modele ce necesită apăsarea unui buton pentru poziţionarea cartuşelor;
  • se îndepărtează cu mișcări ușoare cartuşul consumat; 
  • odată îndepărtat cartușul uzat, se curată zona cu o cârpă moale, îndepărtându-se astfel reziduurile şi murdăria.
  • se îndepărtează elementul de protecţie de capul de scriere al noului cartuş urmând montarea efectivă a acestuia, se ţine cont de codul ce culori indicat de producător;
  • după instalare, se efectuează, de obicei fără comenzi speciale,  un ciclu de mentenanţă;
  • la final se montează capacul de protecţie;
  • cartușul uzat trebuie introdus în pungi sau recipiente speciale și dus către centrele de colectare. Acesta este un deșeu cu toxicitate ridicată și nu trebuie aruncat alături de celelalte deșeuri.

Sursa de imagine:
somchai choochat / Shutterstock.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.