Preoţii ar putea oficia, pe viitor, cununia civilă, în biserică. Asta vor mai mulţi senatori şi deputaţi UDMR, care propun ca mirele şi mireasa să nu mai treacă obligatoriu pe la primărie. Iniţiatorii legi spun că au discutat şi cu prelaţii Bisericii Ortodoxe Române, iar aceștia ar fi de acord.
În ultimele zile ale sesiunii parlamentare care s-a încheiat, cinci deputaţi UDMR şi un deputat al minorităţilor naţionale au înregistrat un proiect de lege care permite încheierea căsătoriei civile în biserică.
„Odată cu adoptarea acestei iniţiative legislative cetăţenii pot opta (facultativ) pentru o procedură mai simplă, având posibilitatea celebrării căsătoriei civile şi religioase într-un singur loc”, se arată în expunerea de motive ataşată la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă.
Astfel, propunerea legislativă prevede posibilitatea că viitorii soţi să poată încheia căsătoria civilă şi religioasă într-un singur loc, în lăcaşul de cult, iar atribuţiile ofiţerului de stare civilă să fie preluate de către „personalul clerical al unui cult religios recunoscut de către stat”.
Udmr-iștii sunt de părere că o cununie civilă în biserică înseamnă economie la bani. Ei susţin, totodată, că în 16 state din Uniunea Europeană prezenţa la primărie este opţională.
Conform proiectului de lege, toate atribuţiile pe care le are la ora actuală ofiţerul de stare civilă, atât înainte, cât şi după ceremonie, îi vor reveni tot acestuia, cu excepţia celor din ziua căsătoriei.
În România căsătoria religioasă este facultativă. Ea se poate face, potrivit Constituţiei, numai după căsătoria civilă.
Foto: stiripesurse.ro
Si daca nu esti religios, atunci ce faci? Sau daca fiecare vrea sa-si pastreze religia lui? Eu zic ca religia nu ar trebui amestecata cu legea si oficializarea unei relatii.
Cum ce faci? Te duci la primărie. A fi înregistrat la reprezentantul cultului este facultativ, potrivit proiectului de modificare a Legii. Cît priveşte păstrarea religiei, n-are nici o legătură cu eventuala modificare. Reprezentantul cultului îţi înregistrează căsătoria, nu-ţi modifică apartenenţa religioasă. Cu alte cuvinte, dacă, să zicem, un luteran ar vrea să se căsătorească cu o catolică într-o biserică protestantă, mireasa va rămîne catolică, mirele protestant, iar certificarea căsătoriei va fi făcută prin intermediul cultului protestant. Nimic mai mult.
Pai tocmai aici este cheia)))) Casatoria religioasa la noi e facultativa.. iar o lege de genul acesta ar mai aduce niste bani in buzunarasele nenumarate ale bisericii . Avem tara plina de crese, gradinite , spitale dotate , locuri de munca….asa ca ce nemai strica cateva bisericute poleite cu aur ???… Vai de noi !!
Citiţi cu mai multă atenţie despre ce e vorba: a nu te duce la primărie va deveni facultativ, nu obligatoriu! Prin urmare, de această facilitate vor putea beneficia cei care aleg oricum să aibă şi o căsătorie religioasă. Ceea ce are următoarele consecinţe benefice: 1) statul economiseşte bani; 2) familiile respective economisesc bani, fiindcă de dat, vor da doar la biserică/moschee/sinagogă. Biserica/moscheea/sinagoga nu vor avea nici de cîştigat, nici de pierdut, de vreme ce această opţiune (de a nu se mai duce la primărie) este strict a celor care oricum făceau şi căsătoria religioasă.