Curtea Constituțională A DECIS: Alegerile locale vor avea loc ÎNTR-UN SINGUR TUR DE SCRUTIN

Curtea Constituțională A DECIS: Alegerile locale vor avea loc ÎNTR-UN SINGUR TUR DE SCRUTIN

Judecătorii Curții Constituționale au respins, miercuri, sesizarea depusă de jurnalistul Liviu Avram cu privire la prevederile legii electorale ca fiind „neîntemeiată” și au decis că alegerile locale din iunie vor avea loc într-un singur tur.

Decizia Curţii a fost luată în unanimitate, a anunţat preşedintele Augustin Zegrean, care a precizat că „nu vom schimba alegerile de azi pe mâine”.

Urmează ca CCR să publice decizia oficială şi în perioada următoare motivarea ei.

Plenul Curţii Constituţionale s-a reunit miercuri, de la ora 10.00, în şedinţă publică, pentru a judeca sesizarea jurnalistului Liviu Avram, redactor-şef adjunct la Adevărul, cu privire la alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin şi a numărului minim de semnături necesare candidaţilor la primării.

Sesizarea Curţii a fost făcută la finalul lunii aprilie, prin ridicarea unor excepţii de neconstituţionalitate în instanţă, la Tribunalul Bucureşti. Pentru a putea întreprinde acest demers, jurnalistul Liviu Avram şi-a depus candidatura ca independent la Primăria Bucureşti folosind o listă cu doar 3 semnături, în condițiile în care minimul cerut de lege este de 18.000 de semnături.

Articolul 50 alineatul 2 din Legea 115/2015 privind alegerile locale impune candidaţilor independenţi să depună o listă cu susţinători de cel puţin 1% din numărul alegătorilor.

Liviu Avram a ridicat excepţia de neconstituţionalitate a acestui articol de lege, pe motiv că reprezintă o ingerinţă excesivă asupra dreptului de a fi ales, şi a solicitat extinderea controlului de neconstituţionalitate şi asupra articolului 101 alineatul 2 din aceeaşi lege, referitor la alegerea primarilor într-un singur tur, în acest caz jurnalistul argumentând că un primar care nu obţine cel puţin 50% din voturile comunităţii îşi pierde din reprezentativitate.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.