CCR: Legea privind votul prin corespondență, CONSTITUȚIONALĂ

CCR: Legea privind votul prin corespondență, CONSTITUȚIONALĂ

Legea votului prin corespondenţă este constituţională, au decis miercuri, în unanimitate, judecătorii de la Curtea Constituţională a României (CCR).

Magistraţii au hotărât că prevederile legii se conformează Constituţiei, aşa încât acestea se vor aplica începând cu alegerile parlamentare din 2016.

Judecătorii CCR au respins, astfel, obiecțiile de neconstituționalitate formulate față de Legea privind votul prin corespondență, precum și modificarea și completarea Legii 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, dar și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.

Sesizarea de neconstituţionalitate a fost depusă la CCR, pe 5 noiembrie, de 50 de deputaţi şi 31 de senatori, iar una dintre critici era că legea se află în contradicţie cu caracterul direct al votului, „care presupune prezența efectivă a cetăţeanului în fata urnelor”.

De asemenea, parlamentarii au reclamat şi faptul că „votul prin corespondenţă, aşa cum este reglementat pentru cetăţenii români domiciliaţi în afara teritoriului naţional, instituie în drept şi în fapt un privilegiu pentru o categorie anume de cetăţeni, ceea ce este explicit interzis de art. 16 (1) din Constituţie, care prevede că cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”.

O altă problemă sesizată se leagă de posibilitatea fraudării voturilor, invocând astfel încălcarea Codului bunelor practici în materie electorală al Comisiei de la Veneţia.

Propunerea legislativă privind votul prin corespondenţă a fost adoptată de Parlament pe 28 octombrie, iar în prezent se află în promulgare.

Proiectul aparţine Autorităţii Electorale Permanente (AEP), iar Comisia de Cod electoral din Parlament şi l-a asumat.

Totuşi, Camera Deputaţilor a adoptat o variantă modificată faţă de proiectul iniţial al AEP şi faţă de forma votată în Senat, cea mai importantă schimbare fiind că votul prin corespondenţa se aplică doar alegerilor parlamentare, nu și la cele prezidențiale și europarlamentare.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.