Ce facilități fiscale le acordă ANAF IT-iștilor și cum le vor fi impozitate salariile

Ce facilități fiscale le acordă ANAF IT-iștilor și cum le vor fi impozitate salariile

ANAF a publicat ghidul privind modalitatea de aplicare a facilităților fiscale acordate IT-iștilor.

ANAF a publicat ghidul privind modalitatea de aplicare a facilităților fiscale, acordate persoanelor fizice care desfășoară activități de creare de programe pentru calculator, începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023

ANAF a publicat ghidul privind modalitatea de aplicare a facilităților fiscale, acordate persoanelor fizice care desfășoară activități de creare de programe pentru calculator, începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023, pe portalul instituției, www.anaf.ro, la rubrica Asistență contribuabili/Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente și alte materiale informative.

În materialul realizat de specialiștii ANAF sunt prezentate informații utile referitoare la modalitatea de calcul privind determinarea impozitului pe veniturile din salarii și asimilate salariilor pentru persoanele fizice care desfășoară activități de creare de programe pentru calculator și beneficiază de facilități fiscale sau modalitatea de calcul al impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale obligatorii pentru un venit brut mai mare de 10.000 lei.

În concluzie, persoanele fizice prevăzute la art. 60 pct. 2 din Codul fiscal sunt scutite de la plata impozitului lunar pe veniturile din salarii și asimilate salariilor la locul unde se află funcția de bază, pentru venituri brute lunare de până la 10.000 lei, inclusiv.      

Pentru partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei, impozitul se determină prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinată ca diferență între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut lunar a contribuțiilor sociale obligatorii aferente unei luni, diminuat cu impozitul aferent părții din venitul brut lunar de până la 10.000 lei inclusiv.

Mai multe informații se pot obține:

– accesând portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, www.anaf.ro

– telefonic, la Serviciul central de asistență contribuabilil – Contact-center, la numărul de telefon: 031.403.91.60;

– la structurile de asistență pentru contribuabili din cadrul organelor fiscale teritoriale.

Foto: Arhivă, caracter ilustrativ

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.