Ce îi așteaptă pe românii care vin în țară de sărbători. Primele măsuri pentru pentru limitarea răspândirii Omicron

Ce îi așteaptă pe românii care vin în țară de sărbători. Primele măsuri pentru pentru limitarea răspândirii Omicron

Guvernul României s-a întrunit în ședință de urgență duminică, alături de responsabili din domeniul Sănătății, sub amenințarea tulpinii Omicron a virusului SARS-CoV-2.

Cu acest prilej au fost anunțate primele măsuri care vor intra în vigoare în țara noastră pentru limitarea răspândirii Omicron.

„S-a discutat ca, pentru limitarea răspândirii Omicron, românii și alți cetățeni UE care vin din țările terțe vor prezenta test RT PCR, obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină zece zile. Cei care vin din alte țări UE, vor continua să prezinte certificatul verde, care să ateste respectiv vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT PCR, obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate și netrecute prin boală în ultimele șase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roșie urmează a fi carantinate zece zile. Persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni și care nu prezintă test RT PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor fi carantinate pentru 14 zile.
Se va actualiza lista statelor din Africa, ai căror cetățeni nu pot intra temporar în România. Aceste propuneri urmează a fi aprobate prin Hotărâre CNSU.
Având în vedere numărul mare de români așteptați să revină în țară în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru protejarea populației și facilitarea liberei circulații, în contextul apariției și extinderii noii tulpini Omicron, a fost analizată utilizarea, începând cu data de 20 decembrie, la intrare în România a formularul de localizare a pasagerului. La nivel guvernamental, se va elabora în acest sens o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare și o cale nouă de legătură, între țară și românii din diaspora”
, se arată în comunicatul transmis de guvern.

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.