Ce înseamnă să fii TEMPLIER

Ce înseamnă să fii TEMPLIER

19 martie 1314. De pe rugul în flăcări, ridicat pe Île aux Juifs, din Paris, ultimul mare maestru templier, Jacques de Molay, îi blesteamă pe regele Philip cel Frumos și Papa Clement al V-lea. Cu ochii ațintiți pe Catedrala Notre Dame, Jacques de Molay își rostește ultima dorință – Nu mă ardeți în veștmântul templier!  Cei doi torționari ai templierilor mor, împlinind blestemul.  Acest lucru, la care se alătură și ziua rămasă fatidică pentru toți superstițioșii (vineri, 13 octombrie 1307), dar și multe povești despre așa-zise obiceiuri templiere, au asociat numelui cavalerilor un aer de misticism.

10 martie 2018. La aproape 900 de ani distanță, sute de trandafiri au plutit pe apele Senei, aruncați de templierii O.S.M.T.H., în amintirea fraților sacrificați. Haina templieră a dăinuit este îmbrăcată de către cei care îi poartă cu mândrie crucea, întru apărarea valorilor creștine, într-o vreme în care atentatele, ura și violența ne îndeamnă tot mai mult să ne unim într-o mare rugăciune frățească.

Mulți aud cuvântul templier și se trag repede un pas în spate, de teama vreunei asocieri cu masonii. Este adevărat că în secolul al XVIII-lea, Ritul de York adaugă Masoneriei Albastre încă două grade – Arcul Regal și Cavalerul Templier – dar acest titlu nu înseamnă nimic pentru cruciați. Ordinul Suprem Militar al Templului din Ierusalim – O.S.M.T.H. nu are nicio legătură cu acela. Foști luptători sub stindardul papalității și sub Adevărata Cruce, prigoniți și ascunși apoi de regi creștini din Europa, templierii lui de Molay nu renunță la lupta pentru continuarea respectării valorilor creștine, își aleg în continuare marii maeștri și își transmit  moștenirea și tradițiile până astăzi. Păstrătorii acestei credințe se cheamă acum O.S.M.T.H. și sunt conduși de Marele Prior General Magistral al Franței,  Marele Maestru Gérard WILLERY.

Ceea ce leagă strâns cele două momente este spiritul templier, care înseamnă dedicare pentru apărarea creștinismului și aplicarea învățăturilor lui Isus Hristos, aici pe pământ.

Să vedem cum sunt organizați astăzi templierii și cum se desfășoară întâlnirile lor. O.S.M.T.H. România are cam 1500 de membri și este organizat pe ballivate – structuri zonale – care cuprind mai multe comanderii – structuri locale.

Iată câteva simboluri templiere:

 

 

Comanderiile, structuri asemănătoare cu cele militare, cuprind bărbați și femei care intră în Ordin cu gradul de sergent, peste o vreme avansează la grad de scutier, iar după minimum un an și multe fapte bune dovedite, ei pot deveni cavaleri, respectiv doamne ale Templului.

În cadrul unei comanderii, se poate avansa la grad de ofițer, apoi de comandor, aceștia fiind demnitarii. La nivel național, demnitarii sunt cavaleri Mare Cruce. Cel care conduce O.S.M.T.H. România are titlul de Mare Prior General Magistral – în România el numindu-se astăzi Dan Vasiliu. Întâlnirile comanderiilor sunt deschise vizitatorilor, iar templierii desfășoară activități publice, atâta doar că nu simt nevoia să se laude cu fapte bune. Atunci când o fac, spune ballivul Ballivatului Rossal al Banatului și Crișanei, Cavaler Mare Cruce Ladislau Elek, o fac doar pentru a-i îndemna și pe alții să le urmeze exemplul. Adevărul este că el întotdeauna a răspuns întrebărilor presei sau invitațiilor de a participa la interviuri sau emisiuni.

Întrebarea care stă pe buzele tuturor este: ce fac ei când se întâlnesc? Discută afaceri, politică, schimbă președinți? Nici vorbă de așa ceva.

Într-una din invitațiile la o întâlnire a comanderiei din Arad, citim că pe ordinea de zi se află discuții despre o întâlnire frățească de la Budapesta, strângeri de fonduri pentru câteva sute de pachete de Crăciun, pentru creștini, organizarea unui concert de colinde, reculegeri la mănăstiri și participarea la Gala Excelenței Bănățene 2019, Timișoara.

În cadrul acestei gale, pentru fapte ca:

  • renovarea de secții ale spitalelor din comunitățile din care templierii fac parte;
  • donații în bani, pentru achiziționare de aparatură medicală costisitoare;
  • donații în haine și alimente, pentru biserici, mănăstiri, centre de protecție a copilului;
  • burse de studiu pentru copii talentați sau aflați în dificultăți materiale;
  • organizare de concerte;
  • asistență medicală gratuită pentru persoane nevoiașe, inclusiv asigurarea de medicamente;
  • petrecerea TIMPULUI cu vârstnicii uitați în căminele de bătrâni și copiii din centrele de plasament;
  • donații de echipamente sportive și organizarea de antrenamente gratuite pentru copii din centre de plasament;
  • pachete de Paști și de Crăciun, pentru copii;
  • donații de jucării, mobilier și cărți, pentru școli și grădinițe și multe altele, templierii O.S.M.T.H., prin Asociația Aradensis Rossal Arad, conduși de finanțistul arădean Ladislau Elek, ballivul Ballivatului Rossal al Banatului și Crișanei,  au primit, pentru al doilea an consecutiv, premiul SOLIDARITATEA. Acesta nu este doar o recunoaștere a implicării templierilor în acțiuni caritabile de amploare, ci și un sprijin financiar serios, cu care membrii Ordinului au declarat că vor ajuta mai departe, pe cei aflați în nevoie, la fel ca și până acum.

Această gală a fost tocmai despre cei care știu să DĂRUIASCĂ, fără a aștepta ceva în schimb, despre cei care știu să le fie alături semenilor aflați la greu, fără a păstra nimic pentru ei, deoarece deviza templierilor este:

NON NOBIS DOMINE, NON NOBIS, SED NOMINI TUO DA GLORIAM!

Nu nouă, Doamne, nu nouă, ci Numelui Tău se cuvine slava!

  1. Gradinita grupa mare…..

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.