Cetatea Șiria este una din cele mai importante obiective turistice din județul nostru. Pe lângă valoarea istorică, ea datând din secolul al XIII-lea, turiștii care o vizitează se pot bucura și de o priveliște deosebită, aer curat și de numeroase trasee prin pădure, care duc de la cetate la Căsoaia, pe Vârful Highiș și multe alte locuri frumoase.
Din păcate, asta nu e tot ce îi așteaptă pe cei care merg la Cetatea Șiria. Printre ruinele cetății se poate găsi o mică groapă de gunoi. Ambalaje, pet-uri și alte resturi sunt aruncate fără jenă în mijlocul zidurilor.
„Surprizele” nu se termină însă aici. Turiștii sau arădenii care doresc să se bucure de un weekend departe de haosul din oraș, în inima pădurii, și se hotărăsc să facă un traseu din cele menționate mai sus, vor observa alte gunoaie, împrăștiate prin pădure, în special pungi de plastic și sticle.
Educația lasă de dorit, iar nepăsarea față de mediul înconjurător a devenit „boală națională”. De ce să ne mirăm atunci, când ne vizitează străinii și își fac o părere nu tocmai bună despre noi?
Din nefericire, încă suntem cu zeci de ani în urmă față de alte țări europene în ceea ce privește civilizația și respectul față de un important monument istoric și tot ce reprezintă acesta. Ei știu să-și valorifice aceste comori, iar cine îndrăznește să facă mizerie se alege cu amenzi usturătoare. La alții de ce se poate, iar la noi nu? – Aceasta este întrebarea care a fost, este și va rămâne valabilă foarte mult timp de acum încolo.
Lasă un comentariu