Ce poți face la Moneasa într-un sfârșit de săptămână? Cât de ofertantă este stațiunea? (GALERIE FOTO)

Ce poți face la Moneasa într-un sfârșit de săptămână? Cât de ofertantă este stațiunea? (GALERIE FOTO)

Ce poți face la Moneasa într-un sfârșit de săptămână? Cât de ofertantă mai este stațiunea despre care, odată, se spunea că este „Perla Apusenilor”? Cine se duce astăzi la Moneasa și ce șanse sunt să mai revină? Cum se ajunge în stațiune?

Acestea sunt câteva întrebări la care Consiliul Județean Arad a încercat să ofere răspuns, printr-o documentare la fața locului, cu bune și rele, cu ce înseamnă astăzi singura stațiune de interes național a județului Arad.

Începem cu lucrul cel mai important – accesul! Unul dintre cele mai importante motive pentru depopularea stațiunii a fost considerat, de Primăria din Moneasa, accesul îngreunat de la Arad, pe un drum județean care necesita reparații. Consiliul Județean Arad a accesat însă fonduri europene și a modernizat tot drumul, nu pe o rută, ci chiar pe două, înspre stațiune! Arad-Horia-Șiria-Pâncota și, de aici mai departe, fie spre Ineu, fie spre Buteni, drumul județean este, astăzi, într-o stare foarte bună! Ca în palmă, s-ar zice, iar de acum cea mai mare problemă este numărul mare de permise de conducere suspendate, pentru cei care se lasă furați de asfaltul de bună calitate și uită piciorul pe pedala de accelerație. De la Arad, turiștii pot ajunge la Moneasa în aproximativ o oră și jumătate, pe drumuri modernizate recent. Este pentru prima oară în ultimii 50 de ani când se poate spune că între Arad și Moneasa nu există nici măcar un kilometru de drum județean nemodernizat!

Ajungi la Moneasa într-o oră și jumătate, de la Arad. Timp în care treci prin zone frumoase și te poți opri la o gustare la Moara cu Noroc sau la Sava Brancovici, în Ineu, la restaurantele din Buteni sau Sebiș, unde o porție de mâncare ajunge la 30-35 de lei, dar merită! La Ineu ai și gastronomie locală, tipic arădeană, dar și fructe de mare, pentru gurmanzi. La Sebiș mănânci cele mai bune clătite cu afine, din zonă! Iar la Buteni găsești cele mai bune coaste de porc din județ, marinate timp de șapte ore înainte să ajungă la cuptor.

Din păcate, la Dezna nu mai e nimic. Vechea păstrăvărie și-a dat ultima suflare, și-a găsit obștescul sfârșit în tranziția tulbure care mai mult rău a făcut turismului de aici, decât bine.

Ajungem la Moneasa vineri după-amiază. Ne petrecem aici un sfârșit de săptămână, să vedem ce poate face un turist, 48 de ore, în stațiunea cu cel mai curat aer din România. Surse de poluare nu sunt aproape deloc, dacă nu punem la socoteală cele câteva sute de mașini care gonesc pe strada principală. În schimb, concentrația de ozon e aceeași ca în urmă cu mai bine de o sută de ani, când elita țării se trata aici, preferând pavilioanele Monesei vilelor de la Karlovy Vary.

Începem cu începutul – căutăm loc de cazare. Sunt aproape 1000, disponibile, deci nu ne este greu să găsim, la pensiuni sau hoteluri. Se renovează și Hotel Moneasa, în curând va reintra în circuitul turistic. Se aude și de un proiect ambițios, redeschiderea fostului Club Castel. Noi am ales o pensiune. Sub 200 de lei pe noapte pentru camera dublă, cu mic dejun inclus pentru două persoane.

Vineri, pe la ora 17, sunt puține opțiuni de destindere la Moneasa. Încă mai poți face plimbări lungi pe alee, mai poți urca înspre vilele vechi, aștepți să se însereze. Viață de noapte nu există, stațiunea pulsează în ritm bătrânicios, dar pentru unii tocmai liniștea aceasta, calmul sunt argumente să se cazeze aici.

Aici te poți deconecta departe de vuietul orașului, de agitația discotecilor, de zgomotul tinerilor care se întorc la ore mici din cluburi gălăgioase. O fi bine pentru o stațiune să respire atât de calm? Asta este după gustul fiecăruia…

Sâmbăta începe cu micul dejun, după un somn lung, cu geamul deschis, într-un aer pe care îl simți că îți curăță plămânii la fiecare respirație. Sunt două opțiuni pentru cei care ajung la Moneasa. Fie pleacă în drumeție, fie se duc la ștrand. Este cel mai pitoresc ștrand din județ, la confluența dintre munte și vale, străjuit de brazi semeți, într-un parc cu gazon englezesc impecabil. Bazine mari, apă curată, aici e chiar viață de stațiune, în poate cel mai viu și turistic loc din Moneasa.

Poți petrece o zi întreagă, o zi plăcută, la ștrand. Intrarea costă 35 de lei, iar mâncare găsiți pe toate gusturile, la prețuri variate.

Pentru mulți arădeni, Moneasa înseamnă drumeție, peșteri, chiar cățărare. Pentru ei, oferta este generoasă și low-cost, convenabilă chiar și pentru turismul cu buget foarte redus. Începi în stațiune, vizitând Peștera Grota Ursului, reamenajată recent și redeschisă de echipa de salvamontiști a Consiliului Județean Arad. Traseul durează aprox. 20 de minute, accesul se face pe bază de rezervare prealabilă, iar biletul costă 10 lei. Apoi urci la Belvedere, de unde ai panorama văii. Închizi ochii și îți imaginezi conții care se plimbau eleganți, la braț cu doamne îmbrăcate în rochii cu crinolină. Auzi zgomotul ghezășului de demult, din care coboară mulțime de cheflii care pe drumul dinspre Arad și-au asigurat deja buna dispoziție înainte de a sosi în stațiune. Auzi nechezat de cai și zgomotul roților de la trăsurile nobililor care trăgeau la vilele de lux, învăluite în sunet de vioară și țambal.

Moneasa veche, Moneasa nobiliară, mai are martori muți, la tot pasul. Poate va fi o provocare de viitor pentru Primărie să realizeze o alee a istoriei locului, unde turistul să se piardă în trecut și să trăiască, cu sufletul și mintea, ceea ce generații multe înaintea sa au trăit cu bucurie și uitare de sine.

Un prânz bun la Moneasa costă, astăzi, între 30 și 100 de lei. Noi recomandăm, de pildă, vila Mayumi, Hotel Parc sau Vila de pe Lac. Poți servi un păstrăv (deși păstrăvăria a murit și ea, demult, și păstrăvul e de magazin, e totuși bine gătit). Iar la desert să nu ratezi excelenții papanași cu afine, ca la munte.

După-amiaza, dacă ești amator de drumeții, poți urca la Izoi sau la Peștera Liliecilor. Poți lua la pas vatra satului sau poți trece printre vilele istorice. Aici, din nou, nu ar strica un sistem de informare turistică cu povestea locurilor, fiindcă istorioarele inedite vând mai bine pachetele turistice decât simpla invitație la plimbare. Seara, repeți rețeta din ziua precedentă – o cină copioasă și, dacă ai venit cu mașina la Moneasa, poate te deplasezi la Sebiș dacă ai norocul să fie zi de spectacol.

Pentru arădenii care Vizitează stațiunea, Consiliul Județean Arad a gândit și anul acesta, un program de evenimente culturale, să umple golul existent. Programul pe vara aceasta este următorul.

Primul eveniment din cadrul seriei va fi pe 15 iulie, când de la ora 19, pe scena Teatrului de Vară va urca Nelu Slev, pentru a le oferi celor prezenți un concert de muzică ușoară. Pe 22 iulie, de la ora 20, la Moneasa va fi proiectat filmul „Casablanca”. Ultimul weekend al lunii iulie va aduce Parada Clătitelor, în cadrul căruia, pe 29 iulie, de la ora 19, la Teatrul de Vară vor cânta trupa arădeană Ribozom și Cătălin Crișan.

Seria evenimentelor continuă pe 12 august, de la ora 19, cu un concert de muzică populară oferit de Orchestra Frații Șandru. Pe 19 august, de la ora 20, la Teatrul de Vară va fi proiectat filmul „Morocănoșii”. Ultimul sfârșit de săptămână din august va fi dedicat Târgului Meșterilor Populari, care se va desfășura pe 26 și 27 august în stațiunea Moneasa. Pe 27 august, de la ora 13, va începe în Teatrul de Vară și ediția de anul acesta a Festivalului-Concurs al Cântecului din Țara Zărandului. Invitat special al acestui concert va fi Tudor Furdui Iancu.

Dacă alegeți să veniți în aceste zile în stațiune, aveți ce vedea și există un input de viață bună pentru cei dornici să completeze cura de ozon cu o cură de distracție.

Duminică dimineața vă propunem, după micul dejun, un drum la schitul ortodox îngrijit de călugărul Serafim. Este în centrul comunei și redă spiritul vechilor lăcașuri de cult ortodoxe românești, cioplite în stejar în poienițele de pe Valea Mureșului. Apoi, opțional, drumețiile sau plaja pe ștrandul cochet pot continua.

Datorită eforturilor unui investitor privat, turiștii au oportunitatea să viziteze la Moneasa și cea mai mare salină artificială din ţară, cu 360 de metri cubi de aer și o capacitate de până la 20 de persoane. Prețul este de 25 de lei pentru o ședință de 50 de minute, iar un abonament pentru 10 zile, așa cum este indicat pentru tratament, costă 200 de lei. 

Una dintre zonele preferate de turiști, dar și de localnici, este Parc Aventura, un loc de agrement, amenajat la inițiativa viceprimarului comunei, Doru Miron, care a adus un suflu proaspăt stațiunii. Parcul se află în zona lacului cu nuferi şi constă în două tiroliene de 70-75 de metri fiecare și încă două trasee, unul pentru copii, de 60 de metri, cu două tiroliene mici, cu căţărări, cu traversări peste vale şi un traseu pentru adulţii curajoși, care trece chiar prin pădure.

Iar pentru elevi, aici se află una dintre cele mai moderne și frumoase tabere școlare din țară, Tabăra Moneasa, îngrijită și reabilitată de Consiliul Județean Arad. Tabăra atrage pe tot parcursul anului grupuri de copii, inclusiv din județele învecinate, și oferă aproximativ 100 de locuri de cazare, teren de fotbal, piscină, loc amenajat pentru foc de tabără și locuri de joacă, o destinație ideală pentru o vacanță de neuitat!

Revii la Arad duminică seara. Indiferent ce program ai ales, un lucru este sigur: Moneasa îți încarcă bateriile! Un sfârșit de săptămână, aici, înseamnă relaxare, deconectare, regenerare. Un mare merit îl are și Consiliul Județean Arad, care a modernizat drumurile până în stațiune și a elaborat un program cultural atractiv, întreține Teatrul de Vară și a transformat tabăra de elevi într-o oază plină de viață, rezervată de copii până la sfârșitul verii. Concluzia noastră este că Moneasa merită să îi dați o șansă!

Material oferit de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Arad

Sursa foto: CJA

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.