Ce scrie presa internaţională despre învestirea lui Iohannis

Ce scrie presa internaţională despre învestirea lui Iohannis

Depunerea jurământului de investitură şi preluarea mandatului de preşedinte de către Klaus Iohannis sunt abordate pe larg de unele dintre cele mai cunoscute instituţii de presă din străinătate.

Agenţia, preluată şi de Voice of America, notează că Iohannis îl înlocuieste pe Traian Băsescu, cel care a fost preşedintele ţării timp de un deceniu în care Romania a aderat la UE şi a înregistrat creşteri economice importante, înainte de criza economica în urma căreia ţara a fost nevoită să se împrumute de la FMI.

De asemenea, agenţia Associated Press, citată de ABC News, scrie că fostul primar al Sibiului a fost învestit în funcţia de preşedinte, după alegeri pe care le-a numit un triumf pentru democraţie, la 25 de ani după încheierea regimului comunist.

În plus, pro-occidentalul Iohannis promite un stil diferit de cel al „combativului” Traian Băsescu. Noul preşedinte este numit „atipic pentru politica românească”, şi „un etnic german care vorbeşte lent” şi care refuză să participe în atacuri la persoană, promiţând totodată relaţii bune cu SUA, UE şi Germania.

The Guardian notează că Iohannis promite să lupte împotriva corupţiei şi să construiască „o naţiune puternică”, în timp ce Deutsche Welle scrie că şeful statului a promis întărirea instituţiilor statului.

„Surprinzătorul câştigător al alegerilor, Klaus Iohannis, a depus jurământul de preşedinte al României”, notează şi Euronews, care numeşte victoria sa din 16 noiembrie una „şocantă” şi subliniaza că, de la căderea regimului Ceauşescu, ciondăneala politică din România a limitat progresul ţării.

De asemenea, Business Week subliniază că principalele domenii vizate de Iohannis pentru a fi îmbunătăţite sunt educaţia, sănătatea şi sistemul de justiţie.

Totodată, şi Press Tv aminteşte că Iohannis a devenit preşedinte în urma unei victorii surprinzătoare la alegeri şi că a promis întărirea legăturilor cu Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Şi agenţia AFP, citată de The Peninsula, scrie că analiştii sunt de părere că platforma anticorupţie a lui Iohannis i-a convins pe alegătorii dintr-o ţară sătula de corupţia guvernamentală.

Nu în ultimul rând, Radio Vatican notează că a depus jurământul în Parlamentul Romaniei primul etnic german care ajunge preşedinte al fostei ţări comuniste, într-o perioadă în care se împlinesc 25 de ani de la revoluţia sângeroasă ce a pus capăt deceniilor de dictatură ceauşistă.

Sursa citată remarca şi prezenţa Patriarhului Daniel, despre care spune că s-a rugat pentru viitorul mandat al lui Iohannis şi ca i-a dat acestuia binecuvantarea.

Sursa: Ziare.com, Foto: presidency.ro

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.