Guvernul Dăncilă a promis o creștere a salariului minim pe economie, începând cu data de 1 ianuarie 2020.
Social-democrații nu au mai apucat să implementeze acest proiect, care acum este în mâinile noilor miniștri din cadrul Guvernului Orban.
Este vorba despre o majorare de 100 de lei, ceea ce înseamnă că salariul minim pe economie urma să fie în cuantum de 2.262 de lei și, respectiv, 2.620 de lei pentru angajații cu studii superioare.
Această măsură, deși este așteptată de angajați, va reprezenta o problemă pentru angajatorii de la firmele private. Conform unui sondaj, o proporție de 85% dintre aceștia vor întâmpina dificultăți odată cu majorarea salariului.
„Mărirea salariului fără negocieri ar însemna o presiune suplimentară pentru firmele private, mai ales cele din anumite sectoare, mai ales sectorul textil şi automotiv. O presiune pe care nu au cum să o rezolve într-un timp atât de scurt, pentru că nu pot să-şi renegocieze contractele pe care le au în străinătate spunând că salariul minim pe economie s-a mărit în ţară. Întreprinderile îşi doresc majorarea salariului minim pe economie, în egală măsură ei îşi doresc ca această mărire a salariului minim să ajungă la angajaţi, nu la stat, propunând ca această mărire să nu fie însoţită şi de o impozitare similară cu a salariului, adică diferenţa decisă prin negocieri de mărire de la 2080 de lei – în opinia lor, între 50 şi 100 de lei este posibilă, şi diferenţa să nu fie impozitată şi banii să ajungă la angajaţi. Aceste măriri se vor vedea undeva imediat în scumpiri. Efectele vor fi în diverse pierderi de competitivitate şi închiderea diverselor firme şi în precum şi în disponibilizări”, declară Florin Jianu, președinte al CNIPMMR, citat de Digi24.
Lasă un comentariu