Ce spune un turist din New York după ce vizitează Aradul? Dar un olandez? CE IMPRESIE lasă orașul nostru puținilor turiști care „îi calcă pragul”

Ce spune un turist din New York după ce vizitează Aradul? Dar un olandez? CE IMPRESIE lasă orașul nostru puținilor turiști care „îi calcă pragul”

Deși avem un oraș frumos, cu plusurile și cu minusurile lui, turiștii nu se înghesuie să îl viziteze, iar când o fac, unii rămân într-adevăr plăcut surprinși, alții însă… jură că nu se vor mai întoarce niciodată.

Situația în care se află turismul în Arad este una destul de tristă (problemă despre ce am vorbit și anterior, aici), hotelurile și pensiunile sunt multe, însă majoritatea camerelor sunt neocupate. Iar și dintre acești puțini turiști care înnoptează la Arad, mulți vin în scop de afaceri.

Bun, avem Zilele Turismului Arădean, avem tururi organizate în cadrul cărora se pot vizita mai multe obiective turistice, avem un ștrand pe jumătate funcțional…dar ce spun mai exact turiștii, inclusiv cei veniți din străinătate, cu ce impresie rămân după întâlnirea cu orașul de pe Mureș?

Pentru a afla este suficient să dăm click pe Arad pe site-ul tripadvisor.com, iar acolo găsim recenzii privind hoteluri, restaurante, locuri de vizitat etc.

De remarcat că cei mai mulți trec prin Arad deoarece aveau inițial planificat să viziteze Timișoara, deci ajung în orașul nostru doar pentru că este aproape de cel de pe Bega, altfel nu ar fi auzit de el.

Partea bună este că nu toate recenziile sunt negative, chiar surprinzător de multe sunt pozitive, partea proastă e că sunt doar câteva, încă o dovadă că străinii nu prea ajung pe meleaguri arădene.

Așadar, ce spun ei despre Ștrandul Neptun, atât de lăudat de administrația locală?

Cu o notă de 3,5 din 5, Ștrandul Neptun este considerat „un loc foarte aglomerat, cu bazine grozave și mari, însă puține locuri de parcare. Mâncarea nu e prea grozavă, dar e suficient de bună cât să nu rămâi flămând”. 

Un alt turist, din Olanda, care i-a dat nota 1, spune că „Ștrandul Neptun a fost unul din cele mai mari ștranduri și locuri de distracție din Europa, dar acum este o ruină. Zona comercială, unde se aflau numeroase restaurante, baruri, puburi, cluburi, magazine etc. este moartă (cu excepția unui restaurant și a câtorva săli de evenimente) și arată distrusă: clădiri și terase în paragină, gunoi peste tot și buruieni. Zona bazinelor este animată pe timpul verii, dar nu neapărat în sensul bun: este foarte aglomerat, are prea puține facilități și nu e prea curată. De asemenea, bazinele au nevoie de reparații, deși au fost renovate în urmă cu câțiva ani. Dacă vreți să vizitați totuși acest ștrand, trebuie să încercați langoșul! E grozav!”, dovadă că a mai fost prin Arad, în vremurile de glorie ale Ștrandului.

O persoană din San Diego, SUA, i-a dat nota maximă și a fost foarte mulțumită de Ștrandul Neptun, unde spune că s-a distrat toată ziua cu familia. Un bărbat din New York spune și el că s-a simțit bine „pe” ștrand și că i-a plăcut mai ales mâncarea. De asemenea, și câțiva timișoreni laudă ștrandul nostru.

Pe lista cu obiective turistice se mai află: Primăria, Biserica Roșie, Biserica Catolică „Sfântul Anton de Padova”, Malul Mureșului, Filarmonica, Podul Traian, Catedrala „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”, Parcul Reconcilierii, Catedrala Sfânta Treime, Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Parcul Pădurice, Complexul Muzeal Arad etc.

Majoritatea turiștilor au fost încântați de acestea, dar au „taxat” clădirile care nu sunt întreținute.

Despre Parcul Pădurice părerile sunt foarte împărțite. A luat și el o notă destul de mică în urma recenziilor, 3,5 din 5, iar un turist spune că „În primul rând, lacul este foarte murdar, lucru care strică automat atmosfera. Unele bănci și ornamente, precum și trotuarul, au nevoie de reparații și arată rău. Acest loc nu este prea curat și e și destul de gălăgios. Dacă vrei să te relaxezi, e mai bine să eviți Parcul Pădurice și să mergi ori în Parcul Copiilor, în Parcul Eminescu sau pe Malul Mureșului”. 

Faptul că lacul este murdar a fost menționat în mai multe recenzii. Chiar și așa, unui turist din Marea Britanie i-a plăcut și i-a dat nota 4 din 5 „Parcul din jurul lacului a fost reabilitat în urmă cu câțiva ani. Acest lucru era necesar deoarece lacul se află în centrul orașului și a fost mereu o atracție turistică. Locul arată foarte bine acum, e un loc perfect pentru relaxare. Dacă vrei să scapi de căldură într-o zi de vară, îți recomand să vizitezi lacul.”

Deci, unii recomandă o vizită la Arad, alții nu, unora le-a plăcut, altora nu, ceea ce e sigur este că turismul nu este cum ar trebui să fie și că deși există foarte mult potențial, acesta nu poate fi valorificat la maximum dacă nu se intervine. Măcar pentru „reînvierea” Ștrandului, motiv de nostalgie și nervi pentru mii de arădeni care și-au petrecut mare parte din tinerețe acolo, iar acum nu pot decât să ofteze când văd fostele terase în ruină.

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.