Ce trebuie să faceți dacă descoperiți muniții rămase neexplodate. Recomandările ISU Arad

Ce trebuie să faceți dacă descoperiți muniții rămase neexplodate. Recomandările ISU Arad

Proprietarul unei case din comuna arădeană Macea a descoperit întâmplător, în timp ce efectua lucrări în grădină, o bombă rămasă neexplodată.

În cursul zilei de marți, 11 octombrie, ca urmare a unui apel la 112, echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Arad a intervenit în localitatea Macea pentru asanarea unui element de muniție rămas neexplodat.

Muniţia a fost descoperită întâmplător de proprietarul casei în timp ce efectua lucrări în grădină.

Ajunşi la faţa locului, pirotehniştii au identificat elementul ca fiind o bombă aruncător de calibru 45 mm. Aceasta a fost ridicată, transportată și depozitată în condiții de siguranță pentru a fi distrusă ulterior.

Dat fiind faptul că multe dintre munițiile rămase neexplodate din timpul celor două conflagrații mondiale sunt descoperite de populație în timpul efectuării unor lucrări de construcții sau a unor lucrări agricole, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Arad reamintește măsurile ce trebuie respectate în astfel de situaţii:

Să apeleze numărul unic 112, semnalând descoperirea de muniții neexploatate;

Să nu le lovească sau să le miște din locul în care au fost găsite;

Să nu încerce să demonteze componentele muniției, să le ridice, transporte sau depoziteze în locuințe, la locul de muncă ori în depozitele de fier vechi, pentru valorificarea ca deșeuri metalice;

Să nu aprindă focul deschis în apropierea munițiilor descoperite neexplodate;

Să nu folosească munițiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente.

Sursa foto: ISU Arad

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.