Ce trebuie să știți despre tehnologia jachetelor de iarnă

Ce trebuie să știți despre tehnologia jachetelor de iarnă

Cu zăpada care cade la munte și cu temperaturile care coboară mult sub zero grade, nevoia unei jachete de damă bune nu a fost niciodată mai mare. Căldura din corpul dvs. vrea să iasă în atmosfera rece – asta este doar termodinamică simplă – dar o jachetă bună o poate împiedica să scape, chiar și atunci când temperaturile ating niveluri de frigiditate de tip „vortex polar” sau „ciclon bombă”.

La un moment dat, blănurile și pieile de animale au fost cea mai bună opțiune – sunt foarte bune izolatoare și dau acel aspect cool. Acum, dispunem de metode mai eficiente pentru a reține căldura corporală, dar acest lucru a făcut ca procesul de cumpărare a unei jachete de damă de iarnă să fie confuz, plin de tone de standarde incoerente și de jargon specific industriei. Iată un ghid pentru pentru pentru găsirea jachetei potrivite.

Ce trebuie să căutați

Deși există parametri pe care îi puteți folosi pentru a vă ghida în achiziționarea jachetei, nu există o jachetă perfectă care să se potrivească nevoilor tuturor. Unii oameni se încălzesc, iar alții se răcesc. Există și alți factori, cum ar fi cât de activ sunteți. Ai nevoie de o jachetă diferită pentru a sta în fiecare zi în stația de autobuz decât pentru a ieși la alergat.

Aproape fiecare jacheta de iarnă are trei componente principale: un înveliș exterior, umplutura izolatoare și o căptușeală. Iată o defalcare a fiecărei piese.

Umplutură

Aproape fiecare piesă de echipament de iarnă este concepută pentru a oferi o bună izolare. Materialul pe care îl veți găsi în jachete de damă funcționează cam în același mod ca și materialul din fibră de sticlă care căptușește pereții casei dumneavoastră: firele individuale sau firele de material creează mici buzunare care rețin aerul cald. Creați un microclimat în jurul corpului dumneavoastră.

Cel mai popular tip de umplutură pentru o jachetă de iarnă este în continuare puful, stratul pufos de izolație recoltat din pielea păsărilor precum rațele și gâștele. Companiile amestecă adesea puful cu pene tipice pentru a reduce costurile. Puful este un izolator extrem de eficient, ușor de comprimat și de împachetat, ceea ce l-a făcut să fie standardul de aur pentru izolarea jachetelor timp de zeci de ani. Dezavantajul: nu se comportă bine când este umed.

Puful se referă în mod specific la penajul moale sau la grupurile de material care se află chiar lângă pielea păsării. Este diferit de pene prin faptul că este mult mai pufos și nu are tulpini dure care uneori străpung cochilia sau căptușeala jachetei. O proporție mai mare de clustere de puf față de pene este ideală, dar, de obicei, crește prețul acelei jachete de dama.

Un amestec mai mare de puf va comprima adesea mai mult puful, ceea ce este important dacă plănuiți să împachetați jacheta într-o călătorie. Un amestec bun ar trebui să fie de cel puțin 70% puf, dar amestecuri de peste 80% sunt obișnuite pentru jachetele premium.

Puful provine de la păsările de apă, dar, în mod ciudat, jachetele din puf sunt aproape inutile dacă se udă. Puful se umflă când este ud și pierdeți toate acele găuri care rețin aerul cald și rămâneți cu fibre umede lângă piele. De asemenea, îi ia mult timp să se usuce odată ce e ud.

Este dificil să se realizeze o carcasă impermeabilă pentru jachetele de puf, deoarece hainele au nevoie de buzunare cusute – numite deflectoare – pentru a împiedica ca tot puful să se prăbușească în partea de jos a jachetei în timp. Aceste cusături creează zone mici fără izolație sau impermeabilizare. Producătorii au început să folosească cusături lipite termic sau sudate, dar aceste metode lasă în continuare zone neizolate care aruncă căldura.

Izolație sintetică

Cealaltă opțiune pentru izolarea jachetelor este poliesterul sintetic. Fibrele individuale ating același scop ca și puful: crearea de găuri mici care rețin aerul cald în jurul corpului dumneavoastră.

Materialele sintetice sunt adesea mai grele decât puful de înaltă calitate și nu se împachetează la fel de mic. Dar, oferă o acoperire mai consistentă, deoarece nu sunt necesare deflectoare pentru a menține foile de izolație la locul lor.

Înveliș exterior

Funcția principală a stratului exterior este de a ține la distanță vântul și umiditatea.

Straturile exterioare sunt de obicei realizate din materiale sintetice bine țesute, cu un strat hidrofob, cum ar fi Gore-Tex, care permite vaporilor de apă să iasă în atmosferă, blocând în același timp umiditatea exterioară să intre.

Este posibil să vedeți jachete pe care scrie ceva de genul „fără PFC”, iar acest lucru se referă de obicei la înveliș. Acizii perfluorurați au fost cândva un ingredient tipic pentru acoperiri hidrofobe, care erau periculoase din cauza înclinației lor de a se bioacumula în mediu. Producătorii au făcut eforturi pentru a se îndepărta de aceste substanțe chimice neplăcute.

Învelișul exterior nu face mare lucru pentru a vă ține de fapt cald, cu excepția faptului că vă ține departe de vânt. Funcția sa principală este de a proteja izolația din interior.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.